בימים שבין קודש לחול, בין זיכרון נספי השואה להצדעה לחללי צה"ל ומערכות ישראל ולשמחת יום העצמאות ה- 67 למדינת ישראל, אני מתכבד להעביר אליכם את הניוזלטר על פעילותי בתקופה האחרונה
קבלת פנים חגיגית עם קבלתי כחבר באקדמיה המלכותית למדעים ואמנויות של בלגיה. איך מרכיבים קואליציה? הכנס החצי שנתי של לשכת מבקרי הפנים. חוק הלאום ויחסי דת ומדינה. תביעת הפלסטינים בהאג וכנס מצביעים ראשונה
שלום חברות וחברים,
לשכת המבקרים הפנימיים והפקולטה למשפטים של האוניברסיטה העברית ערכו קבלת פנים חגיגית בהשתתפותי, לרגל קבלתי כחבר באקדמיה המלכותית למדעים ואמנויות של בלגיה, ולצאת ספרי החדש בנושא עצמאות שיפוטית.
האירוע, שהתקיים במלון ליאונרדו סיטי טאוור ברמת גן, נערך במסגרת הכנס החצי שנתי של לשכת המבקרים הפנימיים. באירוע השתתפו, בין השאר, פרופ' יצחק זמיר, שופט (בדימוס) בית המשפט העליון, מר אברהם דובדבני, יו"ר ההסתדרות הציונית העולמית, הוד מעלתו, השגריר ג'ון קורנט דאלזיוס, שגריר בלגיה בישראל, הפרופ' יובל שני, דיקן הפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית, מר יעקב נוס, נשיא לשכת המבקרים, מר שלמה קלדרון, נשיא הכבוד של לשכת המבקרים הפנימיים ומוזמנים רבים.
לאירוע הגיעו חברים ועמיתים המלווים אותי כבר שנים רבות. ראשון המברכים היה פרופ' יובל שני, דיקאן הפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית. "יש לי הרבה אנשי סגל פעילים", אמר פרופ' שני, "אך מעולם לא פגשתי אדם כה פעיל כמו פרופ' שטרית, ואני בספק אם אפגוש אחד שכזה בעתיד. רק שמעון יכול להביא כל כך הרבה אנשים להשקה של ספר אקדמי. הפכת למעין תו תקן בינלאומי בנושא המשפט החוקתי. להיכן שאני מגיע בעולם, אחת השאלות הראשונות ששואלים אותי היא אם אני מכיר את פרופ' שטרית". לחצו כאן לצפייה בדבריו של פרופ' שני.
לאחר מכן עלה מר יעקב נוס, נשיא לשכת המבקרים הפנימיים. "כבר בפגישה הראשונה שלנו, הוא אמר לי עד כמה הנושא של מבקרי הפנים חשוב לו", סיפר נוס. "לא קרה מעולם שסירב לבקשות בנוגע ללשכה. תמיד מסייע, תמיד בחפץ לב". נוס אף ציין את היקף ידיעותיו של שטרית ואת חיבורו למסורת. "ידיעותיו בתנ"ך הן עצומות, ושפתו עשירה. לא אחת הוא מגיע לתקשורת לא רק על הרקע המשפטי שלו, אלא כפרשן לענייני הלשון העברית". לחצו כאן לצפייה בדבריו של יעקב נוס, נשיא לשכת המבקרים הפנימיים.
השופט (בדימוס) פרופ' יצחק זמיר, סיפר על היכרותנו רבת השנים. "פרופ' שטרית הטביע חותם גם בתחום החשוב של העצמאות השיפוטית של השופטים, וגם בתחום של ארגון והתנהלות בתי המשפט. הוא נחשב לאורים ותומים בנושא השופטים באנגליה" סיפרזמיר. "אבל מה שמייחד את שמעון מעבר להצטיינות האקדמית שלו, היא העובדה שמאז שאני זוכר אותו הוא יצא ממגדל השן של האקדמיה והיה פעיל ותורם בתחומים רבים של החברה בישראל. היה פרקליט שהוביל משפטים בעלי חשיבות ציבורית רבה בביהמ"ש העליון". לחצו כאן לצפייה בדבריו של השופט (בדימוס) יצחק זמיר.
אברהם דובדבני, יו"ר ההסתדרות הציונית העולמית, סיפר על ההיכרות שלנו ועל הפעילויות הרבות שיזמנו יחד. דובדבני סיפר שבפרשת השבוע אנו פוגשים לראשונה את משה רבנו. "בפרשה מסופר על משה רבנו ומציינים שגדל בבית פרעה. מה זה חשוב לנו?", שאל דובדני וענה: "מנהיג צריך לדעת מה קורה בעולם. מהיכן הגיע. אחד הדברים שמאפיינים את פרופ' שטרית, זה עד כמה הוא מקובל בעולם. כמו שאמר פרופ' זמיר הוא אורים ותומים באנגליה. זה מתוך ידיעה שהעבודה שלו כה יסודית. לא רק מה שלמד וקיבל כאן, במדינה שלו, אלא ידיעה מה קיים גם בחוץ. עוד דבר שאנחנו לומדים ממשה הוא נושא השלום. לא רק מה שקורה בינך למשפחתך, אלא גם בינך לכלל האומות. אם אתה רואה שאתה יכול לתרום ולעשות צדק ומשפט, וזו התרומה של שטרית. הספרים שלו מתייחסים לא רק לכך אלא גם לנושא השלום. תרומה לא רק לאנשי ביתך, אלא גם לאנשי העולם. זו תרומה לכלל העולם". לחצו כאן לצפייה בדבריו של אברהם דובדבני, יו"ר ההסתדרות הציונית.
שלמה קלדרון, נשיא הכבוד של לשכת המבקרים הפנימיים, התייחס לנושא ביקורת הפנים, ובחר גם הוא להתייחס למשה רבנו, מזווית קצת אחרת. "משה רבנו היה המבוקר הראשון. כתבו עליו דו"ח. הוא נתן לעם דין וחשבון היכן שם כל מרגלית וזהב. אני מתרגש. קהל כזה שמגיע לברך חבר כל כך קרוב אליי. איך אתה עושה את כל הדברים האלה? זה ממש לא יכול להיות. חיפשתי סיבה למה זה קורה. למדתי שאדם עסוק תמיד ימצא זמן לעוד משהו שהוא רוצה לעשות.". לחצו כאן לצפייה בדבריו של שלמה קלדרון, נשיא הכבוד של שלכת המבקרים הפנימיים.
שגריר בלגיה בישראל, השגריר ג'ון קורנט דאלזיוס, סיפר כיצד נבחרתי כחבר באקדמיה המלכותית למדעים ואמנויות בבלגיה. "למדתי להכיר אותו יותר כאשר נפגשנו לפני זמן מה בארוחת ערב שערכנו לכבוד הבחירה בו. היקף הפעילות שלו הוא מדהים. מדובר בבחירה ראויה ומכובדת שאנו מתגאים בה", אמר השגריר דאלזיוס. לחצו כאן לצפייה בדבריו של שגריר בלגיה בישראל, ג'ון קורנט דאלזיוס.
בסיום האירוע, עליתי לברך ולהודות לקהל שהגיע מכל הארץ. "יש כאן אנשים, בני משפחה, שותפים לדרך וחברי ילדות שלי. אנשים שמלווים אותי כבר שנים." אמרתי בהתרגשות גדולה. סיפרתי לנוכחים על תחושותיי כאשר הודיע לי השגריר על הבחירה בי. "ידידי השגריר שאל אותי על עיר הולדתי, ארפוד. הוא שאל כמה תושבים יש שם. אומנם היו בה כ- 5,000 איש, כשמתוכם רק כ- 500 יהודים בלבד, אך היא הייתה עיר חשובה בתולדות יהודי צפון אפריקה. שושלת רבני אבוחצירא הגיעה משם."
בהמשך התייחסתי לפסוק שתמיד משך את תשומת ליבי. "בסוף מגילת אסתר, כתוב הפסוק: 'מרדכי היהודי, משנה למלך אחשוורוש, וגדול ליהודים, ורצוי לרוב אחיו--דורש טוב לעמו, ודובר שלום לכל-זרעו'. תמיד הדהים אותי איך אחרי כל השבחים והפעילות שעשה למען אחיו היהודים- הוא עדיין רצוי רק בעיני רוב אחיו ולא כולם.".
בהמשך דבריי סקרתי את גישתי לבניית תרבות השלום המיוסדת על ארבעה יסודות: שלום מדיני בטחוני, שלום כלכלי, שלום של ערכים (של ערכי יסוד של הדמוקרטיה) ושלום דתי. כמו כן דיברתי על יישום השלום על יסודותיו באירופה אחרי מלחמת העולם השנייה.
ניצלתי את ההזדמנות לחשוף את אחד הסודות השמורים של הוצאת הספרים "הבחירה בצבעים הייתה בעיקר כדי שיהיה יותר קל אח"כ לזהות אותם. ככה אני פונה לעוזרים שלי או בהכוונות לספרים. במקום הכותרת הארוכה, אני פשוט מכוון אותם לעמ' XYZ בספר הירוק או האדום. אני יכול לגלות לכם שהספרים הבאים, שכבר התחלנו לעבוד עליהם- יופיעו בצורה שונה". לחצו כאן לצפייה בדברים שנשאתי באירוע קבלת הפנים.
בעבר כיהנתי כחבר בצוות המו"מ להקמת הקואליציה בממשלת רבין ובשנת 2009, מטעם אהוד ברק. לאחר שהתפרסמו תוצאות הבחירות, התראיינתי בתוכנית "הכול דיבורים ברשת ב' של קול ישראל, על הליך הרכבת הקואליציה וכיצד מתנהל בפועל המו"מ להרכבת ממשלה בין המפלגות. בראיון ניתחתי גם להיכן אבדו קולות המצביעים במחנה השמאל. להאזנה לראיון לחצו כאן.
במשך שנים רבות התכנס בראשותי פורום ראש חודש בביתו של משה פרץ בשדרות ובו התארחו ראשי המדינה. לאחר הפסקה הפורום חודש והתקיים בביתם של כוכבה ושלמה קוסקס במושב יד נתן. באירוע המסורתי השתתפו פרופ׳ יוסי יונה, הח״כים לשעבר אלי דיין ואלכס גולדפרב, ואישי ציבור ואנשי עסקים, ביניהם רמי אזרן ישראל זיו, שלמה שטרית וכן שלמה ראם מרכז הפורום שכל המשתתפים איחלו לו רפואה שלמה. במיפגש העליתי על נס את חשיבות שמירת המסורות ומורשת ישראל בהוויה התרבותית הישראלית.
כמי שכיהן כשר כלכלה בעבר ושהנושא החברתי היה תחום עיסוק מרכזי בפעילותי, אני מודע לחשיבותה של הסתדרות חזקה. לאור זאת כתבתי מאמר, על חזרת ההסתדרות להוביל את הזירה ההחברתית-כלכלית ועל השינוי החיובי שהתחולל בה. היכנסו לקרוא את המאמר המלא שהתפרסם בגלובס. לקישור לחצו כאן.
בתאריך 25/2 התראיינתי בתוכנית מיוחדת של "דיאלוג", ברשת א', עם אליהוא בן- און, בהשתתפותי. הראיון נערך בעקבות בחירתי כחבר באקדמיה המלכותית למדעים ולאומנויות של בלגיה. בהמשך הראיון סיפרתי גם על פעילותי הבינלאומית בתחום המשפט. להאזנה לחצו כאן.
לשכת המבקרים הפנימיים, בה אני מכהן כיו"ר ועדה, ערכה ב- 15/1, את הכנס החצי שנתי שלה במלון ליאונרדו. בכנס השתתפתי בפאנל בנושא: "מה קורה לשומרי הסף?". בפאנל שסוקר על ידי העיתון "גלובס", אמרתי בין השאר: "אני חושב שהכוח של ראש עיר הרבה יותר גדול משל ראש ממשלה. הגיע הזמן לטפל בצמצום וריסון כוחם של ראשי הערים. הם הופכים להיות מטרה גם של ארגוני פשע שמנסים להשתלט. צריך לעשות ביזור סמכויות לרשויות המקומיות, גם על-ידי הגבלת תקופות כהונה. התנסינו בתהליך הזה". לחצו כאן לקריאת הכתבה.
כחלק מקמפיין הבחירות שנערך בחודשים האחרונים, השתתפתי בכנס מצביעים ראשונה עם ראשי המפלגות. הכנס אורגן על ידי המרכז להעצמת האזרח, בו אני פועל כבר שנים רבות, לצד משפחת נזריאן והבת דורה קדישא. היה מרגש לראות איך הנוער שלנו פעיל ומעורב. כל מנהיגי המפלגות הציגו משנתם והיתה ממש חגיגה לדמוקרטיה. אני רוצה לנצל את ההזדמנות ולהודות למארגנים ולמנהל המרכז תומר לוטן. בסוף האירוע נערכה הצבעה דיגיטלית, לתוצאות לחצו כאן.
בחודשים האחרונים עלה לדיון ציבורי נושא חוק הלאום ויחסי דת- ומדינה במדינת ישראל. בעקבות כך התראיינתי בתוכנית "דין ודברים"ברשת ב של קול ישראל - Reshet Bet,עם משה נגבי ואיריס לביא בתאריך 11/1, בעניין חוק הלאום כמבוא לחוקה המחויבת על פי הכרזת העצמאות בתוכנית "דין ודברים". להאזנה לחצו כאן.
לקראת יום השואה הובאה ב THE MARKER תמצית פרק העוסק בהשפעת יום השואה על פסיקת בית המשפט העליון, מתוך מאמר רחב יותר שפרסמתי, העוסק בהיבטים משפטיים של השואה. לקריאת המאמר שפורסם ב THE MARKER לחצו כאן.
בעקבות הפרסומים על חוק הלאום, התראיינתי בתוכנית "הכל דיבורים" עם יוסי הדר ברשת ב של קול ישראל - Reshet Bet חוק הלאום וזהות מדינית ישראל. בראיון הצעתי ללמוד מהאבות המייסדים כבן גוריון ושותפיו, ולגבש פשרה חכמה שתבטיח זהות יהודית דמוקרטית ותגן על זכויות בני המיעוט. להאזנה לחצו כאן.
רהפלסטינים, כחלק מפעילותם בזירה הבינלאומית, איימו כי יפנו לביה"ד הבינ"ל בהאג ויתבעו את מדינת ישראל. כמופקד הקתדרה למשפט ציבורי ובינלאומי, התראיינתי בנושא בתוכנית "הבוקר הזה" עם אריה גולן, ברשת ב של קול ישראל - Reshet Betלחצו כאן להאזנה.