אחד המנהגים המקובלים בראש השנה הוא ברכת שנה טובה איש לרעהו. אנחנו מברכים את בני המשפחה שלנו, את החברים שלנו, את המכרים הסובבים אותנו ולפעמים גם אנשים שאנו לא מכירים ברחוב.
רצינו לנצל את המועד הזה שמזמן מפגש בין אדם לאדם, כדי להסב את תשומת הלב לא-נשים בבית הספר שהם לא חלק מצוות ההוראה, ופועלים לפני או אחרי הקלעים בעשייה הבית ספרית.
חלקם מגיעים יום יום לבית הספר, חלקם מגיעים בתדירות נמוכה יותר. את חלקם אנו מכירים בשם או בתפקיד, את חלקם רק בפנים. יש כאלו שעליהם רק שמענו ועם אחרים יש לנו קשר קרוב יותר. כך או אחרת, תחילת השנה היא הזדמנות טובה להכיר מקרוב יותר את הא-נשים שמלווים אותנו בכל השנה ותורמים, כל אחד בתפקידו, לארגון הגדול הזה שנקרא בית ספר.
מי הם הא-נשים האלה?
עובדי המינהל, אב/אם הבית, שומר/ת, ספרנ/ית, אח/ות בית הספר, מינהלנ/ית, עובדי הקפיטריה, המנקה, עובד/ת סוציאלי/ת, פסיכולוג/ית, מת"ל/ית, מאבחנים/ות, מתנדבים, נערי/ות ש"ש, חיילים/ות, בני ובנות שירות, מפקחים/ות ועוד ועוד. ניתן להרחיב את הרשימה ולהוסיף תורמים ובעלי תפקידים נוספים שיש עימם קשר ברשות המקומית, במשרד החינוך או בכל מסגרת אחרת שבית הספר עובד איתה.
מטרות הפעילות:
להעמיק את ההיכרות עם בעלי התפקידים השונים הפועלים בבית הספר ושאינם מעובדי ההוראה, גם מבחינת התפקיד שהם ממלאים במערכת וגם מבחינה אישית.
להעצים את תחושת השייכות של התלמידים לבית הספר, ואת הקשר שלהם עם בעלי התפקידים השונים.
להמחיש לתלמידים שבית הספר הוא ארגון מורכב שמונע על ידי הצוות החינוכי, אך גם על ידי בעלי תפקידים נוספים שמאפשרים את פעילותו השוטפת.
לאפשר לתלמידים להביע הערכה ולברך את הא-נשים שלא תמיד יש הזדמנות להודות להם.
ניתן לבצע את הפעילות לאורך כל השנה ולא רק בפתיחתה. כדאי להקצות לה 2-3 שיעורים.
בברכת שנה טובה, מלאת השראה ויצירתיות
צוות קדמה
כל מה שלא ידעת על בעלי התפקידים בבית הספר שלך, ולא העזת לשאול...
מהלך הפעילות:
המורה תבקש מהתלמידים לערוך רשימה של כל בעלי התפקידים והא-נשים שקשורים לדעתם בפעילות של בית הספר. אפשר לעשות את המשימה כיחידים, בזוגות או בקבוצות קטנות.
התלמידים ישתפו במליאה והמורה תרשום את השמות והתפקידים על הלוח. בשלב זה יתכן שיעלו גם דמויות עם פרטים חסרים: שמות של א-נשים שלא ידוע מה התפקיד המדויק שלהם, או בעלי תפקידים שלא ידוע מה השם של מי שממלא אותם וכדומה.
המורה תחלק את התלמידים לקבוצות. מומלץ 4-5 תלמידים בקבוצה. כל קבוצה תקבל רשימה של 4 דמויות ותכתוב מה היא יודעת על כל אחת מהן. לדוגמא: גיל, מצב משפחתי, מוצא, שנת עליה, כמה שנים עובד/ת בבית הספר, אילו שפות דובר/ת או כל פרט אחר שאינו בגדר רכילות.
הקבוצות יתכנסו במליאה. כל קבוצה תציג את הדמויות שקיבלה ואת הפרטים שכתבה עליהן, והחברים בכיתה ישלימו פרטים נוספים שידועים להם.
התלמידים יחזרו לעבודה בקבוצות. המורה תבקש מכל קבוצה לנסח 4-5 שאלות שחברי הקבוצה היו רוצים לשאול את הדמויות שקיבלו. השאלות יכולות להיות שאלות זהות לכל הדמויות, או ייחודיות לכל אחת מהן. (ראו בהמשך דוגמא).
כל קבוצה תקבע מועד לראיון עם כל אחת מהדמויות. אפשר לחלק את הראיונות בין החברים בקבוצה או להחליט שכל חברי הקבוצה מבצעים יחד את כל הראיונות.
הנחיות לריאיון: - הריאיון יתבצע רק בהסכמה של המרואין/ת, ובזמן שנוח ומתאים לו/ה. - השאלות לא יהיו שאלות מביכות או לא נעימות. אם מתעורר חשש, המורה תבקש לראות את השאלות מבעוד מועד. - רצוי לצלם את המרואין/ת צילום וידאו או תמונת סטילס.
כל קבוצה תכין לוח יצירתי שבו תרכז את הדמויות שקיבלה ואת פרטי הראיונות שלה. הלוח יכול להיות לוח פיסי, מצגת פאוור פוינט, או לוח ממוחשב דוגמת לוח linoit. ראו קישור לסרטון הדרכה על הלוח וללוח עצמו.
במקביל, כל קבוצה תכין ברכה יצירתית לדמויות שראיינה, ותעניק להן אותה. זו יכולה להיות ברכה כתובה, מצולמת, מצוירת או כל רעיון יצירתי אחר.
הקבוצות יפגשו במליאה וישתפו בלוחות שהכינו. המורה תשאל את התלמידים: אילו תחושות עלו כאשר ראיינתם את הדמויות? איך לדעתכם הרגישו המרואיינים/ות? איך הרגשתם כאשר חילקתם את הברכות? האם הופתעתם / התרגשתם ממה שלמדתם על הדמויות? האם חל שינוי ביחסכם לדמויות לאחר הריאיון איתם? האם אתם חושבים שהריאיונות קירבו בינכם ובין הדמויות שראיינתם?
אפשר לערוך קולאז' כיתתי של כלל הדמויות שבו יופיעו התמונות שלהן, השם, התפקיד ומשפט אחד עליהן. את הקולאז' אפשר לתלות במסדרון או במקום מתאים אחר בבית הספר
שאלות לדוגמא שניתן לשאול את: שם: ___________ תפקיד: ____________
כמה שנים את/ה עובד/ת בבית הספר שלנו? איך ולמה הגעת לעבוד דוקא כאן? כמה שנים את/ה עובד/ת בתפקיד שלך? למה בחרת בתפקיד הזה? מה את/ה אוהב/ת בעבודה שלך? מה הקשיים שלך בעבודה? האם יש משהו שהתלמידים יכולים לעשות כדי לסייע לך בעבודה שלך? אם יכולת לבחור תפקיד אחר בבית הספר, מה היית רוצה לעשות?
"מורה משמעותית היא זו שנותנת לך משהו לחשוב עליו גם אחרי הלימודים, חוץ משיעורי הבית"