![]() |
|
שלום חברים את רובו של ידיעון חודש ספטמבר אנחנו מבקשים להקדיש לשנת הלימודים החדשה שמתחילה היום ולדוח מעקב החינוך השנתי במזרח ירושלים שאנחנו מפרסמים היום - 'נופלים בין הכסאות' . לפני כשבועיים יצאה עיריית ירושלים בהודעה חגיגית ולפיה בשנת הלימודים הקרובה יונהג בתיכונים העירוניים לבנים במזרח העיר יום לימודים ארוך, ומטרתו צמצום האלימות בעיר ויידויי האבנים בשכונות הפלסטיניות. אנחנו כמובן מברכים על כל השקעה במזרח ירושלים שסובלת מפער ניכר בהשקעה לעומת מערבה של העיר, אבל אחרי כל הברכות והתקוות אנחנו נותרים עם שאלה אחת – איך זה שעל הרעיון המהפכני של תקווה וחינוך במקום הכנעה ואלימות, חשבה דווקא משטרת מחוז ירושלים ולא העירייה?
נופלים בין הכסאות - דוח מעקב שנתי על מצב החינוך במזרח העיר בפברואר 2011, בעקבות עתירה של האגודה לזכויות האזרח על המחסור החמור בכיתות במזרח העיר, פסק בית המשפט העליון כי על עיריית ירושלים ומשרד החינוך לקלוט תוך חמש שנים את כל התלמידים במזרח ירושלים המעוניינים בכך במערכת החינוך הרשמית. דוח זה הוא דוח המעקב השנתי האחרון לפני תום חמש השני.
המחסור בכיתות בשנת 2011 עמד המחסור בכיתות במזרח העיר על כ 1000, לפי הדוח 'נופלים בין הכסאות' מספרן של הכיתות החסרות הלך וטיפס והגיע השנה ל 2247. מספר זה כולל אמנם גם את כיתות הגן לגילאי 3-4 הנדרשות לפי רפורמת טרכטנברג, אבל גם ללא כיתות אלו עומד המחסור על כ 1800. גידול של 180 אחוזים במחסור בכיתות. קצב הבנייה של הכיתות החדשות אינו מדביק אפילו את מספר הכיתות החדשות הנדרשות בכל שנה כתוצאה מהגידול הטבעי. מדי שנה נוצר צורך של כ 63 כיתות חדשות, ואילו קצב הבנייה הממוצע, הוא של 36 כיתות בשנה. פער שלילי של 27 כיתות.
מערכת החינוך המחסור בכיתות לימוד במערכת החינוך העירונית במזרח העיר דחק את התלמידים לעבר מערכת החינוך הלא רשמית שעלותה גבוהה אך איכותה ירודה. בשנת 2001 מנתה מערכת החינוך הלא רשמית כ 2,000 תלמידים ואילו בשנת 2015 מספר התלמידים במערכת החינוך הלא רשמית הגיע לכ 44,000 - גידול של פי 22 ב 14 שנה. אחוז התלמידים במערכות החינוך העירונית ומערכת החינוך הלא רשמית זהה, ועומד על 42%, בחינוך הפרטי לומדים עוד כ 16% מתלמידי העיר. לכך יש להוסיף נתון נוסף, כמעט בלתי נתפס - לדברי מנהלת החינוך הערבי במנח"י, מנח"י אינה יודעת מהי מסגרת הלימודים של כ 23,000 ילדים במזרח העיר.
נשירה במצב זה, כשמחצית מהתלמידים במזרח ירושלים לומדים במערכת החינוך הלא רשמית הירודה, אחוזי הנשירה במזרח ירושלים הם הגבוהים בארץ. יותר משליש מהתלמידים במזרח העיר אינם מסיימים 12 שנות לימוד. מבין התלמידים שהחלו תיכון, כ 13% נושרים - פי 13 מאחוז הנשירה של תלמידי התיכון במערבה של העיר. אבל אם במערבה של העיר מפעילות העירייה ומשרד החינוך שלל תכניות למאבק בנשירה, האחוזים במזרח העיר נמוכים במאות אחוזים. ג'בל מוכבר חדשות טובות בג'בל מוכבר. לפני כחודש עדכנו אתכם על עתירה מנהלית שהגשנו עם תושבי ג'בל מוכבר בדרישה להקמת תיכון לבנים בשכונה. העתירה שנדחתה אמנם, סייעה בכל זאת לקידום ההדברות בין ועד ההורים השכונתי לעיריית ירושלים, שהחלה לפעול להקמת תיכון עירוני בשכונה. למרות החששות ואיומי ההשבתה של ועד ההורים עד לרגע האחרון, בסופו של דבר שנת הלימודים בשכונה נפתחה כסדרה. המקרה הזה הוא עוד הוכחה לכך שגם אם המציאות במזרח ירושלים היא כמעט בלתי אפשרית, היא רק כמעט בלתי אפשרית, ומאבקים משותפים יכולים לשפרה, ולו במעט. נחישות ועד ההורים והלכידות הפנימית של התושבים לצד סיוע של עיר עמים הובילו בסופו של דבר לנצחון המאבק האזרחי של התושבים הפלסטינים ולהתחייבות העירייה להסבת התיכון בשכונה לתיכון עירוני ולהתחייבות להקמת תיכון נוסף תוך שנתיים. יחד עם זאת, ההישג הוא חלקי בלבד מאחר וכל עוד לא יוקם התיכון העירוני הנוסף המובטח, רבים מהנערים בשכונה ימשיכו לנשור, ובעבורם מדובר במצב בלתי הפיך.
37% - סיפורים מירושלים המזרחית בחודש שעבר העלינו לאוויר את פרוייקט הצילומים הדוקומנטרי המקוון '37% - סיפורים מירושלים המזרחית'. במסגרת השקת האתר הוצגה תערוכת הצילומים של תומר אפלבאום בגלריית ברבור, ונערך שיח גלריה בין ח'אלד ח'טיב, מנהל המוזיאון למורשת פלסטינית עם המשורר והסופר אלמוג בהר.
הפרוייקט זכה לחשיפה תקשורתית רחבה וייצר שיח ציבורי נרחב על המציאות במזרח העיר.
סיורים קרובים עמותת עיר עמים מזמינה את הציבור לסיורים להכרת הסוגיות המדיניות והאנושיות של ירושלים כלב לבו של הסכסוך הישראלי-פלסטיני. הסיורים מזמנים מבט כן ונוקב על ירושלים, תוך סקירה וניתוח של המציאות המורכבת בעיר. הסיור עובר בנקודות תצפית ובשכונות ישראליות ופלסטיניות במזרח ירושלים. ההדרכה מספקת את הרקע על היווצרות גבולותיה של ירושלים המאוחדת ודנה במכלול סוגיות מכריעות ביחס לחיים בעיר ולעתידה המדיני: מכשול ההפרדה, היחסים בין השלטון לאוכלוסיה הפלסטינית, בנייה ופיתוח ישראליים במזרח ירושלים ועוד. ההשתתפות בסיורים מותנית בהרשמה מראש ואינה כרוכה בתשלום.
יום שישי 4 ספטמבר 9:30-13:30 מבוא לעיר דו לאומית, סיור בצפון ירושלים יום שישי 18 ספטמבר 9:30-13:30 בין עיר מאוחדת למדיניות מפרידה
ההרשמה לסיורים נעשית דרך אתר עיר עמים
תמכו בפעילות עיר עמים עיר עמים פועלת במטרה לעורר דיון ציבורי מושכל בסוגיות הפוליטיות של ירושלים ובמטרה למנוע פגיעה מתמשכת בתושבי העיר ולקדם את התנאים לעתיד מדיני מוסכם. אנו פונים לקהל הישראלי באמצעות סיורים, הרצאות, מאמרים בעיתונות, פעילות ברשתות החברתיות, קמפיינים תקשורתיים ועוד. עזרו לנו להמשיך להגיע לקהל הרחב על ידי תרומה. תרומות יתקבלו בתודה. לתרומה, לחצו כאן. בברכה, צוות עיר עמים. |
לעדכונים יומיים, עקבו אחרינו בפייסבוק |
![]() |