לאתר עיר עמים לחץ/י כאן
 

 

שלום חברים 

שבועיים לאחר הודעת הגינוי החריפה של מחלקת המדינה האמריקאית, שנשמעה לאחרונה, בנוגע לקידום תכניות הבנייה בירושלים, התבשרנו בתחילת השבוע על אישורן של 56 יח"ד נוספות בשכונת רמות שהצטרפו ל 2000 יח"ד שבכוונת העירייה לקדם עליהן שמענו בשבוע שעבר.

הבנייה בירושלים הוכרזה שוב ושוב על ידי הממשל האמריקאי והקהילה הבינלאומית כולה כמכשול מרכזי למהלך מדיני. אלא שממשלת ישראל, נמצאת כבר מזמן במשחק אחר. עוד קודם ליוזמת השלום של קרי, וביתר שאת מאז קריסתה, מתנהלת ממשלת ישראל כאלו הקונפליקט המדיני חדל להתקיים. מעתה הסכסוך הוא ריב מקומי בין שכנים הנפרט לאוסף של אירועים נקודתיים שהכאוס שולט בהם ולבריון השכונתי הזכות והחובה לעשות סדר על פי ראות עיניו. ככל שהכאוס מתרחב, גדלה זכותה של ישראל בעיני עצמה לפעול במרץ כדי לקבוע עובדות נוספות ומכריעות בשטח באופן המעצים את הכאוס וחוזר חלילה, ובירושלים תחילה.

עליית המדרגה של פעולותיה החד צדדיות של ישראל בירושלים המזרחית ניכרת כמעט בכל תחום ושותפים לה כל זרועות השלטון. כדי להבין לאן חותרים הדברים ראוי להעיף מבט על השלטים שהציבה לאחרונה רשות הטבע והגנים בנקודות תצפית בתוך ומסביב לאגן ההיסטורי.  השמות הפלסטינים נמחקו מהמפה ובמקומם מופיעים שמות תנכ"יים וסמי תנכ"יים המציינים פרויקטים קיימים ומתוכננים כעובדות מקדמת דנא. כך  סילוואן על 35,000 תושביה - אאוט, עיר דוד, גן המלך וכל פרויקט או מאחז מתנחלי זעיר - אין. ירושלים נערכת לשנת הלימודים הקרובה בה יזרמו התלמידים הישראלים לעיר במסגרת "שנת אחדות ירושלים", עליה הכריז שר החינוך, והמרחב הפלסטיני ייעלם מעיניהם גם כשיהלכו בתוכו.

בתמונה: שלט שהוצב לאחרונה בשכונת אל בוסתאן שבסילוואן

דחיקת המרחב הפלסטיני בירושלים, אם בפועל ואם בפעולות המעלימות אותו מהעין היא מעשה יומיומי. הפוליטיקה לובשת צורה של בירוקרטיה לאין קץ באמצעותה המדינה מזרזת תהליכי בנייה ליהודים ומעכבת עד ייאוש בנייה לפלסטינים, מעודדת בנייה לא חוקית של יהודים ומגבירה את קצב הריסות הבתים לפלסטינים, שהוכפל בשנה האחרונה. מאז 2009 אישרה ממשלת נתניהו 10,000 יחידות דיור, בתכניות מפורטות ליהודים, מעבר לקו הירוק בירושלים, ורק כ-600 יחידות דיור בתכנית בודדת לפלסטינים. תכניות בנייה לפלסטינים, בחלקן תכניות שהוגשו על ידי התושבים עצמם בתיאום עם העיריה ובהשקעה פרטית עצומה, בהיעדר השקעה מצד העיריה, נתקעות לעד בצינורות התכנון אף שעברו את תנאי הסף הפורמליים. למעלה מ-100 משפחות בסילוואן ובעיר העתיקה מצויות בסכנת השלכה לרחוב על ידי עמותות מתנחלים שהשתלטו על בתיהן בסיוע פעיל של מערכות המדינה, המנהליות והמשפטיות. כ-100,000 פלסטינים תושבי העיר חיים מזה עשור בשכונות הירושלמיות שהושארו מעבר לגדר ההפרדה ומנותקים בפעל מרוב שירותי העיר אף שהם משלמים לה את מסיהם וקשורים בה בקשרי עבודה, זהות, קהילה ומשפחה. במשמרת של נתניהו וברקת עלה אחוז העוני במזרח ירושלים, שעמד עשור קודם לכן על כ-60% לנתון המצמרר של 82%.

ניהול "הכאוס השכונתי" תוך כדי ליבוי מתמיד שלו ושחיקה נמשכת של המרחב הפלסטיני הוא משחק ציני בחייהם של כל תושבי ירושלים ובעתידה של העיר. למרות מאמציהם של ראשי ממשלת ישראל והעיריה, ירושלים הייתה ונותרה ביתם הפיזי והסימבולי של שני עמים ובירתם העתידית. דרדורו של צד אחד לחיי עוני הזנחה ונישול ואובדן התקוות הפוליטיות, לא יעלים אותו אבל הוא מתכון כמעט בטוח לשיתוקה של העיר. השלטים החגיגיים אינם מספרים על בתי המלון החצי ריקים, התיירים שלא מגיעים, בתי הקפה הוותיקים שנסגרים בזה אחר זה. מאחורי אווירת הפסטיבלים של הקיץ ואלה שיבואו בשנה הקרובה מסתתרת עיר עצובה שתתעורר למחר עצוב עוד יותר בתום הפסטיבלים.

יהודית אופנהיימר, מנכ"לית עיר עמים

  

עדכונים מעיר עמים 

 

הענק וגנו - סיור חדש לגנים הלאומיים באגן ההיסטורי

על פי רוב כשחושבים על ייהוד ירושלים הפלסטינית חושבים על המאחזים וההתנחלויות באגן ההיסטורי, אבל לא פחות משמעותי מכך הוא ביסוס הנרטיב היהודי באמצעות אתרי תיירות וגנים לאומיים. 

בשנה האחרונה אנחנו עדים להאצה בפעולות לייהוד האגן ההיסטורי. לאור זאת השקנו סיור חדש שבמהלכו נבחן את המדיניות הישראלית באיזור, נראה את הזיקה בין פרוייקטים תיירותיים וגנים לאומיים למדיניות דמוגרפית וטריטוריאלית. נבחן את התודעה הלאומית המעוצבת באמצעות הנוף, ונעמוד על המשמעויות הפוליטיות של הפעולות הללו.

 להרשמה לסיור לחצו כאן

תחנת כיבוי בכפר עקב שמעבר לגדר ההפרדה

אחרי שנתיים וחצי של מאמץ ומהלך שהובלנו, אנו גאים לספר שלאחרונה נפתחה תחנת כיבוי ראשונה בשכונות שמעבר לגדר ההפרדה ובה שתי כבאיות. התחנה תשרת כשישים אלף תושבים המתגוררים באזור כפר עקב, שכונה ירושלמית מעבר לגדר ההפרדה, שעד עתה הייתה ללא שירותי כיבוי אש.

מאז הוקמה הגדר לפני כעשור, סובלים תושבי השכונות שמעבר לה מהיעדר כמעט מוחלט של שירותים מצד הרשויות הישראליות, בהם גם שירותי החירום. 

כל עוד נמשכת שליטת ישראל על ירושלים המזרחית, האחריות למתן שירותים בשכונות אלו היא בידי ממשלת ישראל ועירית ירושלים. לאחר שמדינת ישראל הפרידה בין רבים מתושבי ירושלים המזרחית לבין עירם באמצעות הגדר, נוסיף לעמוד ולדרוש את מילוי חובת הרשויות כלפיהם

למי שאינו מנוי - לקריאת הכתבה שפורסמה בהארץ גם באתר עיר עמים לחצו כאן

 

 

הר הבית בין ט' באב לחגי תשרי

שלשום, ט' באב, היו שוב עימותים בהר הבית/חראם אל שריף לאחר שפעילי המקדש ניסו להתפלל במתחם. לאירועים אלה קדמו התבטאויות של פוליטיקאים באירוע של תנועות המקדש במוצ"ש. סגן שר הביטחון אלי בן דהן אמר באירוע: "אנחנו, רוצים לבנות את בית המקדש בהר הבית. לוחמי ישראל ותושביה יודעים להכריז שכאן הלב והעיקר, וביחד נזכה לראות בבניין ירושלים והמקדש במהרה בימינו". יהודה גליק הוסיף: "לא עוד! אנחנו מפסיקים לבכות ומתחילים לעשות!"

חודש וחצי לפני חגי תשרי, התבטאויות אלה והאירועים בהר צריכים לשמש תמרור אזהרה. בתקופת החגים, רצף אירועים כזה עלול להסלים במהירות ולצאת משליטה. על הממשלה להסיר תמיכתה מפעילי המקדש ולפעול לריסונם, ולהגביר את התיאום עם הוואקף באופן שיסייע להפחתת הלחץ שיוצרים ביקוריהם בצד המוסלמי.

הריסות הבתים במזרח ירושלים  

לפני כשבועיים הרסו פקחי בנייה וכוחות צבא בתים בקלנדיה, ראס אל עמוד ועיסאוויה. ובאופן רחב יותר: השנה חל זינוק בהיקף הריסות הבתים במזרח ירושלים כשמתחילת השנה ועד היום הרסה ישראל לפחות 53 מבני מגורים בשל בניה ללא היתר במזרח ירושלים. מספר גדול בהרבה ממספר מבני המגורים שישראל הרסה במזרח העיר במהלך 2015 כולה.

על רקע זה השתתפנו בכנס בכנסת אותו יזמו חברי הכנסת איימן עודה, דב חנין, מיכל רוזין וקסניה סבטלובה, ובו השתתפו ארגונים ישראלים ופעילים ופלסטינים שדיברו על המדיניות הישראלית בגדה המערבית.

אף שעל פי החוק הישראלי מעמדה של ירושלים שונה מזה של שטחי c והגדה המערבית, ניתן היה לראות את הדמיון בין הפרקטיקות בהן משתמשת ישראל בגדה המערבית ובירושלים. 

לצפייה בדבריה של יהודית אופנהיימר, מנכ"לית עיר עמים בכנס לחצו כאן ב 1:09 (שעה ותשע דקות)

   

עיר עמים בתקשורת

 

 

 

 

עימותים בהר הבית בתשעה באב

כמה מתפללים יהודים, שציינו את יום האבל על חורבן בתי המקדש במתחם הקדוש, עוכבו לחקירה בגלל הפרת הכללים בהר. במקביל, מתפללים מוסלמים הורחקו מהמקום לאחר שקראו קריאות גנאי לעבר שוטרים ויהודים

את מי כולל השוויון שמבטיח ניר ברקת?

בתגובה לגינוי האמריקאי לבנייה הישראלית הצהיר ברקת כי "הממשל שלי מגן על זכויות אדם ומבטיח שוויון לכל". שינסה לספר את זה לתושבי מזרח העיר החיים תחת איום הריסות וענישה קולקטיבית.

כביש האפרטהייד - ראיון עם אביב טטרסקי בגל"צ

הוועדה המקומית אישרה הפקעת שטח לצורך הקמת מחלף הזיתים (בין א-טור למחסום א-זעיים) בדרך למעלה אדומים. שתאפשר את פתיחתו של כביש הטבעת המזרחי, שצידו האחד מיועד ליהודים וצידו השני לפלסטינים ובאמצעו חומה

 

 

כיכר העיר - הבלוג של עיר עמים

'כיכר העיר' הוא בלוג אירוח באתר עיר עמים שמטרתו לשמש במה לדיון ציבורי על הסוגיות המדיניות של ירושלים, ועל החיים המשותפים בעיר. הפוסטים אינם משקפים בהכרח את עמדת עיר עמים, אך אנחנו רואים חשיבות בהצפתם של התכנים. אתם מוזמנים לשלוח לנו פוסטים ל erlich.uri@gmail.com  ונשקול לפרסמם. 

בניגוד לקווי היסוד של ממשלות רבין, שרון ואולמרט, ירושלים כלל אינה מוזכרת בקווי היסוד של הממשלות בראשותו של נתניהו (כולל הממשלה הנוכחית) ובהסכמים הקואליציוניים. קרוב לוודאי, שהשינוי הזה נובע מההבנה, שלא ניתן להגיע להסכם שלום בלי פשרה טריטוריאלית גם בירושלים, וכי יש לתת לממשלה אפשרות לנהל משא ומתן גם בנושא זה.

לפוסט המלא לחצו כאן 

כאשר אלימות משטרתית מצליחה לחדור לשיח הציבורי ולמהדורות החדשות, כמעט תמיד מדובר במקרה בו המותקף הוא יהודי. אלימות משטרתית נגד פלסטינים בירושלים, ובכלל, מקוטלגת אצלנו כמעט על פי רוב כחלק מ"הסכסוך". אבל אלימות משטרתית היא כמעט שגרה יומיומית בירושלים המזרחית, ובעיקר במוקדי החיכוך. 

 

לפוסט המלא לחצו כאן

  

תמכו בפעילות עיר עמים

עיר עמים פועלת במטרה לעורר דיון ציבורי מושכל בסוגיות הפוליטיות של ירושלים ובמטרה למנוע פגיעה מתמשכת בתושבי העיר ולקדם את התנאים לעתיד מדיני מוסכם. אנו פונים לקהל הישראלי באמצעות סיורים, הרצאות, מאמרים בעיתונות, פעילות ברשתות החברתיות, קמפיינים תקשורתיים ועוד.

עזרו לנו להמשיך להגיע לקהל הרחב על ידי תרומה. תרומות יתקבלו בתודה. לתרומה, לחצו כאן.

בברכה, צוות עיר עמים. 

 

 לעדכונים יומיים, עקבו אחרינו בפייסבוק