לאתר עיר עמים לחץ/י כאן
 

 

שלום חברים

ירושלים היא ביתם בהווה ובירתם לעתיד של שני העמים. חיים בטוחים ויציבים בירושלים המזרחית שואבים את כוחם בראש ובראשונה מהבטחת עתידם ושלומם של ילדים במשפחותיהם ובקהילתם. כל הורה מבקש שמערכת החינוך של ילדיו תהיה מסגרת תומכת, מקדמת, מחוברת למרקם חיי הקהילה, ומצמיחה הזדמנויות לעתיד. מערכת חינוך תקינה, מבחינה פיזית-תשתיתית, המחוברת למורשת, לתרבות ולחיים הלאומיים של הקהילה, היא תנאי הכרחי להבטחת עתיד הילדים ולהגנה על חיי הקהילה הפלסטינים בירושלים.

במצב הקיים יש הכרח במדיניות המחזקת את תנאי החיים, איכותם והביטחון האישי של כל תושבי העיר. מנגד להזנחה המתמשכת ירושלים משוועת למדיניות המטפחת אופק חיובי: את זכותה של הקהילה הפלסטינית בירושלים למערכת חינוך תקינה וראויה לרבבות ילדיה. קודם כל תשתיתית, אך גם כזו המכבדת את התרבות, המורשת והזהות הקהילתית . 

ידיעון זה מוקדש ברובו לדוח החינוך 2016, שמגלה שעשור אחרי עתירת עיר עמים, וחמש שנים אחרי פסיקת בג"ץ בעתירת האגודה לזכויות האזרח, לפיה על עיריית ירושלים לבנות כיתות ולספק מקום במערכת החינוך העירונית לכל ילד במזרח העיר שיחפוץ בכך, מספר הכיתות החסרות עלה השנה ל 2672, ולראשונה עלה מספר התלמידים במערכת הלא רשמית על מספר התלמידים הלומדים במערכת העירונית.    

 

מערכת החינוך בירושלים המזרחית בין הזנחה חמורה

מתמשכת לבין נסיונות כפיה – מעקב שנתי 

 

 מחסור בכיתות לימוד

אף שבתגובה לעתירה שהגיש לאחרונה ארגון הורים למערכת החינוך בירושלים על המחסור בכיתות בירושלים,  הודתה השנה לראשונה עיריית ירושלים שהמחסור האמיתי של כיתות בירושלים המזרחית עומד על כ 2000 עד 2500 כיתות, בשנת הלימודים האחרונה בנתה העירייה 42 כיתות בלבד. 

המחסור בכיתות שעמד ב 2010 על כ 1100 כיתות, זינק ל 2672 השנה. ב 2011, בעקבות מחסור חמור בכיתות נאלצו אלפי ילדים פלסטינים ללמוד בחינוך המוכר שאינו רשמי, שאיכותו נמוכה, ובגץ פסק כי תוך 5 שנים על העירייה לבנות כיתות לימוד ולאפשר לכל תלמיד שיבקש זאת מקום במערכת החינוך העירונית.

לצד המחסור בכיתות טיפס גם מספר התלמידים בחינוך המוכר שאינו רשמי מ 25,000 ל 43,102 השנה, ועקף לראשונה את מספר התלמידים במערכת העירונית.

 אפלייה תכנונית

ראש עיריית ירושלים סיפר לא פעם שבתקופתו נבנו כיתות בקצב מוגבר, ולראשונה פועלת העירייה לסגירת הפערים בין מזרח העיר למערבה. אבל דוח החינוך שלנו מספר שמאז הפסיקה נבנו סה"כ 237 כיתות והמחסור צמח עד ל 2672.

בשנה האחרונה שינתה העירייה את גירסתה. עד השנה הסבירה שהבעייה היא מחסור בקרקעות, וכעת היא טוענת שהבעייה היא תקציבית. בפועל  מקורה בשיקולים פוליטיים ואפלייה תכנונית:

  • בשייח ג'ראח מתוכננת ישיבה במקום בי"ס
  • באבו תור אושרה תכנית לבי"ס וגן אך טרם נבנתה
  • בא-טור בוטלה תכנית מכללת צה"ל, אך העירייה אינה מקדמת בי"ס במקומה
  • בסילוואן על מגרש גדול עומדות רק 2 כיתות והעירייה אינה מקדמת בניית בי"ס במקום.

 

תכניות הלימודים בירושלים המזרחית

אף שישראל מחוייבת באמצעות הסכמים בינ"ל לקיים  את תכנית הלימודים הפלסטינית בירושלים המזרחית, פועלים בשנה האחרונה משרד החינוך והמשרד לענייני ירושלים לכפות על בתי הספר והתלמידים מעבר לתכנית הלימודים הישראלית באמצעות התניית תקציבים. אחרי הזנחה ארוכת שנים מציעה למעשה ישראל לאוכלוסייה הפלסטינית בירושלים "להיטיב" עימה ולאפשר לה "לבחור" תכנית לימודים שאינה תואמת למורשתם, ותרבותם.

בנוסף, ישראל מפקחת באופן שוטף על ספרי הלימוד הפלסטינים על מנת לאתר ולצנזר חומרי הסתה. לצד התנגדות להסתה משני הצדדים, נדמה כי במקרה זה ההגדרות הנוגעות להסתה גולשות בקלות רבה מאד לניסיונות מחיקה של נראטיב לגיטימי של הקהילה הפלסטינית בירושלים.  כפי שפורסם לאחרונה, צנזורה זו כוללת מחיקת פרקים מהקוראן בספרי הלימוד, ומחיקת שורות משירים לאומיים שעוסקים במאבק העם הפלסטיני. 

אפליה תקציבית

מבדיקה שערכה חברת מועצת עיריית ירושלים בתקציב עיריית ירושלים, לא רק שהתקציב המקורי שמעביר משרד החינוך לתיכונים הפלסטינים בעיר נמוך משמעותית מהסכום אותו הוא מעביר לתיכונים יהודיים, גם סכום זה לא מגיע במלואו ליעד.

בעוד שכמעט לכל התיכונים הפלסטינים לא מועבר מלוא תקציב משרד החינוך באמצעות העירייה, לתיכונים היהודיים עובר סכום גבוה מזה שהעביר המשרד. חלק מההסברים שנותנים בעירייה לפערי התקציב הוא פערי תשתית בין מזרח למערב העיר, כמו למשל מחסור בכיתות מחשבים שמונע העברת תקציב ללימודי טכנולוגיה, או הצורך להשקיע כסף בשכירות לכיתות לימוד. הסבר מעט תמוה כשפערי התשתית גם הם תחת אחריותה.

לכתבה בנושא באתר הארץ

למי שאינו מנוי הידיעה באתר עיר עמים

 

דוח החינוך 2016 בתקשורת  

לעיריית ירושלים יש תירוצים חדשים למחסור הישן בכיתות במזרח העיר

עשרות אלפי ילדים במזרח העירלא מקבלים שירותי חינוך מהעירייה. עכשיו, לראשונה, גם גופים מהמיינסטרים כמו ועד ההורים של ירושלים מתחילים להתעורר ולאלץ את העירייה להגיב. הבעייה היא בתגובה שלבה.

אביב טטרסקי בשיחה מקומית 

 

על אף פסיקת בגץ עיריית ירושלים לא בנתה 2000 כיתות במזרח העיר

בשנת 2011 הקציב בית המשפט חמש שנים לעירייה לבנות את הכיתות החסרות, אך רק 237 כיתות הוקמו. עיריית ירושלים: "משקיעים מאמצים עילאיים לצמצום פערים שנוצרו ב-50 השנים האחרונות".

ניר חסון, הארץ - הידיעה גם באתר עיר עמים

 

 

 

סיורים קרובים - סיור חדש וסיור מיוחד 

כפי שדיווחנו בידיעון הקודם, החודש, עוד טרם סיורי סוכות, אנחנו משיקים סיור חדש - הענק וגנו - סיור לאגן ההיסטורי והגנים הלאומיים, ובנוסף נוציא סיור רגלי מיוחד בין כיכר ציון לצלאח א-דין, סיור בין המרכזים העירוניים של ירושלים. מהרו להירשם ולשריין מקום. 

הסיורים בחינם וכרוכים בהרשמה מראש באתר עיר עמים 

אם את/ה צלם/ת ומעוניינים להתנדב, נשמח שתצטרפו ותצלמו את אחד הסיורים. למעוניינים, אנא שלחו מייל לכתובת studytours@ir-amim.org.il 

 

הענק וגנו -

סיור לאגן ההיסטורי

ולגנים הלאומיים. 

מאוחלקת - סיור להכרת

הסוגיות המדיניות 

והפוליטיות בירושלים

בין ככר ציון לצלאח א-דין

סיור רגלי בין המרכזים

העירוניים של ירושלים

יום ו' .16.9.16

9:30 - 13:30 

יום ו' 23.9.16  

9:30 - 13:30 

יום ו' 30.9.16

8:00 - 11:30

להרשמה לחצו כאן

להרשמה לחצו כאן

להרשמה לחצו כאן

 

   

תמכו בפעילות עיר עמים

עיר עמים פועלת במטרה לעורר דיון ציבורי מושכל בסוגיות הפוליטיות של ירושלים ובמטרה למנוע פגיעה מתמשכת בתושבי העיר ולקדם את התנאים לעתיד מדיני מוסכם. אנו פונים לקהל הישראלי באמצעות סיורים, הרצאות, מאמרים בעיתונות, פעילות ברשתות החברתיות, קמפיינים תקשורתיים ועוד.

עזרו לנו להמשיך להגיע לקהל הרחב על ידי תרומה. תרומות יתקבלו בתודה. לתרומה, לחצו כאן.

בברכה, צוות עיר עמים. 

 

 לעדכונים יומיים, עקבו אחרינו בפייסבוק