האם גם לך קורה שאת יוצאת מפגישה עם רופא (או איש מקצוע אחר) ומרגישה שתכל'ס יצאת הרבה יותר מבולבלת ובתחושה שאת לא יודעת להסביר את מה שהוא אמר לך לגבי ההריון, התינוק או הלידה? להמשך קריאה
הוא ממשיך לזוז ולמתוח את גפיו אך את רוב הזמן הוא מבלה בשינה.
ומה אתך?
לחץ דמך עלול להיות נמוך מהרגיל וייתכן ואת מסוחררת קלות בעת קימה ממצב שכיבה לישיבה או עמידה. עשי זאת בהדרגה ובאיטיות כדי לאפשר לך לקום ללא הסחרחורת הזו.
עקב הבטן ההולכת וגדלה, ייתכן ואת מתקשה למצוא תנוחה בשנתך. נסי לישון על הצד לעתים זה מאפשר שינה רציפה יותר.
מצאת קישור שלא עובד? נפלה טעות בטקסט? שלחי לי בדוא"ל חוזר פידבק
בדיקות מומלצות בשלב זה
מעקב אחות- קופות החולים ממליצות לבקר את האחות פעם בחודש על מנת שתוכל לבדוק מדדים דוגמת לחץ דם, משקל וחלבון בשתן.
חלבון עוברי- בדיקת דם שמומלץ לעשותה בין שבועות 16-18 וניתן לעשותה גם עד שבוע 19 ו- 6 ימים. בשילוב תוצאות בדיקה זו עם תוצאות בדיקת הסקר של השליש הראשון אפשר להגיע לשיעורי דיוק גבוהים (כ- 90%) באשר לסיכון בתסמונת דאון.
מי שפיר- בדיקה היכולה לאשר או לשלול מומים כרומוזומליים בעובר. במהלך הבדיקה מוחדרת מחט לשק מי השפיר ונשאבים באמצעותה מי שפיר. הבדיקה מתבצעת החל מהשבוע ה- 16 ולרוב עד שבוע 22 ו-6 ימים. את הבדיקה מומלץ לבצע רק אם יש חשד ספציפי או גורם סיכון המצריך בדיקה.
לצערי, הרבה רופאים נוטים לומר לנו שורה תחתונה כמו "יש כאן משהו חשוד" , "זה יכול להעיד על מום אצל התינוק", "אני ממליץ לך על ניתוח קיסרי", "את מסכנת את התינוק שלך", או שהם משתמשים במילים מפוצצות כמו היטרוסקופיה, ציסטה, פונדוס, שלית פתח, מצג פנים, מים מקוניאלים שאנחנו לא בטוח מכירות, ואולי, בלי כוונה, גורמים לנו להרגיש קטנות, מבולבלות, מפוחדות, לא אחראיות וחסרות בטחון. כשרופא אומר "אני ממליץ על ניתוח קיסרי" - הוא לא אמר כמעט כלום. הוא לא אמר לי מה יכול לקרות אם אנסה ללדת לידה רגילה, הוא לא אמר מה הסיכוי שיקרה משהו באמת חמור, הוא לא אמר מה הסיכון בניתוח הקיסרי, הוא לא אמר האם יש נשים שלא הולכות לניתוח קיסרי במצב כזה וכן מצליחות ללדת. הוא בעיקר גרם לי להבין שכל החלטה אחרת היא כנראה מסוכנת. הוא לא אפשר לי את שיקול הדעת להבין מה האפשרויות, מה המשמעויות ולחשוב לבד מה אני מרגישה שנכון לי באופן אישי ועם מה אני מוכנה ויכולה להתמודד.
הוא גם אולי אמר לי בצורה לא מילולית: "אני הרופא כאן. אני יודע הרבה יותר ממך. את לא מבינה בזה. את צריכה לסמוך עלי ולא לשאול שאלות שאת לא מבינה בהן".
לשמחתנו, מדע הרפואה הוא לא מדע מסובך כמו כימיה מולקולרית שדורשת הבנת משוואות מסובכות. בסופו של דבר, מדובר במחקרים שמישהו סיכם אותם לפסקה של 4 שורות שאומרת שבאופן סטטיסטי יש קשר בין X ל Y, שבאופן סטטיסטי מצב …. מעלה בכך וכך אחוזים את הסיכון ל…, ושכשעושים… זה מעלה את הסיכוי ל … בכך וכך אחוזים.
שורה תחתונה שכמעט כל אשה יכולה לקרוא ולהבין בעצמה, בטח אם מסבירים לה בכמה מילים.
זאת אומרת, שאין שום סיבה שתצאי מביקור אצל הרופאה ותרגישי שאת לא מבינה. פשוט תמיד תשאלי שאלות, אפילו אם זה מרגיש טיפה מביך. תבקשי הסבר יותר רחב על מה זה בדיוק, על מה הסיכויים ומה הסיכונים וכמה אחוזים ומה בדיוק הסיכון ומתי בדיוק זה קורה ומה בדיוק עושים אם זה קורה והאם יש גישות נוספות לעניין וכל מה שיעזור לך לצאת משם כשאת יכולה להסביר לעצמך ולכולם בדיוק מה המצב שלך ומה המשמעויות שלו ומה האפשרויות שלך ואת מרגישה שאת יכולה לקבל החלטה נבונה על סמך המידע הזה.
את יכולה לבדוק את ההבנה שלך על ידי בקשה רגע לסכם את הדברים במילים שלך. זה מאוד מועיל. אז אני מבינה שמה שרואים באולטראסאונד זה … ושבחלק מהמקרים זה מעיד על … אבל זה מתרחש רק ב … אחוזים ושאין סימנים נוספים ל… ושיכול להיות שגם הכל בסדר. אני מבינה שאם זה באמת… אז התינוק שלי… ואפשר לטפל בזה …, אבל חשוב בגלל זה לעשות מעקב בתדירות של… ולראות אם… האם הבנתי נכון?
אם את לא סומכת על התשובה או שאת חושבת שהרופאה לא תומכת בגישה שלך, את יכולה אפילו לבקש הפניה למאמרים ולמחקרים בנושא.
לפעמים רופאים שונים מאמינים בגישות שונות, לפעמים הם לא מתמצאים במיוחד בתחום הספציפי, לפעמים הם לא מעודכנים במחקרים. אל תהססי ללמוד בעצמך על המצב שלך, לקבל חוות דעת שניה ולהתייעץ עם אנשים נוספים.
בסופו של דבר, הרי זה החיים שלך, הבריאות שלך ושל התינוק שלך ואת זאת שתצרכי להתמודד עם הדברים, אז כדאי שתביני את מה שקשור אלייך, לא?