לפניך מקבץ עדכני של סקירות פסקי דין וחוות דעת בתחומים שעשויים לעניין אותך ואשר רלוונטיים לתחומים בהם מתמחה משרדנו (רשויות מקומיות, אגודות שיתופיות, קיבוצים ומושבים, מכרזים, חברות ומשפט מסחרי, דיני עבודה, ביטוח ונזיקין)
האם תקציב ועד מקומי שמואשר במליאת המועצה, על סעיפיו השונים, מחייב? ביישובי, הגיש הועד המקומי לאישור המועצה תקציב "פיקטיבי", העומד בדרישות החוק.
אך בפועל, הציג הועד לתושבים תקציב אחר, אשר אינו עומד בכללי המועצה, והבהיר כי בכוונתו לפעול על פי תקציב זה.
מה הכללים אומרים? וכיצד התושבים צריכים לנהוג?
תשובה:
שלום רב,
1. ס' 134 (א) לצו המועצות המקומיות (מועצות אזוריות), קובע כי על הוועד המקומי מוטלת החובה להעביר בכל שנה תקציב לאישור המועצה, וכך לשונו:
"134. (א) לשם מילוי תפקידו לפי צו זה יכין ועד מקומי, בהתאם להוראות השר, תקציב של הכנסה והוצאה לשנת הכספים ויגישו למועצה לאישור."
2. המועצה רשאית לבצע שינויים בתקציב שהציע הוועד המקומי לפי שיקול דעתה, לרבות תיקונים והוספות כאשר שינויים אלה מחייבים את הועד המקומי, כאשר ניתנת לוועד המקומי רשות ערעור על השינויים לשר הפנים.(סעיף 134א לצו).
3. על כן, ברי כי תקציב הועד המקומי אותו אישרה המועצה הוא היחיד המחייב עפ"י חוק, ולכן אין הוועד המקומי רשאי לפעול בניגוד לתקציב זה, לרבות סעיף מסעיפיו.
4. במידה ואכן הוועד המקומי פועל בניגוד לתקציב שאושר ע"י המועצה, כמתואר בשאלתך, הרי שניתן לפנות לוועדת הביקורת של הוועד המקומי, לוועדת הביקורת של המועצה האזורית, למבקר המועצה ולראש המועצה, על מנת שייבחנו הסוגיה ויפעילו סמכויותיהם בעניין.