ידיעון נובמבר 2018 نشرة تشرين ثاني "نوفمبر" 2018 חשון-כסלו התשע"ט
שלום
החודש דאגנו יחד עם כל אזרחי המדינה נוכח האירועים בגבול עזה, קיווינו שלמרות הקושי תיבחר אלטרנטיבה מדינית, וחיזקנו את ידי ראש הממשלה כאשר האופציה הצבאית נדחתה. גם בימים הקשים של הירי והשריפות בעוטף עזה לא הפסקנו לפעול כדי לקדם הסכם מדיני.
יזמנו האקתון לצעירים ואירגנו קונגרס בינלאומי רב משתתפים בנושא הסרת חסמים בדרך לשלום במזרח התיכון, החתמנו אזרחים על הצעת החוק לחלופות מדיניות תחילה, והמשכנו להציג אותו בפני חברי הכנסת.
החודש גם בחרנו רכזות היגוי חדשות והמשכנו בפעילויות השוטפות. על כך ועוד בידיעון זה. אבל לפני כל זה, נפתח בהזמנה לארוע שיתקיים מחר:
מחר, ביום שישי ה-30 בנובמבר, נקיים בתל אביב עצרת תמיכה בתושבי עוטף עזה בקריאה לפתרון מדיני שיבטיח שקט ארוך טווח.
אנחנו לא מחכות לסבב הבא! הצטרפו מחר לנשים מעוטף עזה ומכל הארץ בשעות 12:00-14:00 ברחבת קריית הממשלה ליד קניון עזריאלי. לפרטים נוספים יש להקיש כאן.
הקונגרס הבינלאומי של נשים עושות שלום - הסרת חסמים לשלום במזרח התיכון المؤتمر العالمي لنساء يصنعن السلام - إزالة الحواجز من طريق إتفاقية السلام في الشرق الأوسط
"אתן כאן ושם ובכל מקום" אמרה ציפי לבני כשדיברה בפני קהל של כאלף משתתפים, מחציתם צעירות וצעירים, בקונגרס הצעירים להסרת חסמים במזרח התיכון.
כשעלה לראשונה הרעיון לקיים קונגרס בינלאומי כדי להיוועץ באנשי מחקר ואקדמיה מהארץ ומהעולם, להיעזר בשגרירות ממדינות שהצליחו לפתור סכסוכים ארוכים, ולהזמין חברי כנסת, כל זאת מול קהל צעיר - דור העתיד של הנהגת המדינה - לא שיערנו מה רבה הדרך, וכמה אפשרויות חדשות נפגוש תוך כדי. הבחירה להתמקד בחסמים הקיימים בחברה הישראלית נועדה להתמודד עם הטענה שהסכסוך שלנו שונה ולכן אין סיכוי לפתרון.
במהלך ההכנות לקונגרס, ב-Hackathon (מרתון פצחנות) שהתקיים לקראת הקונגרס ושבו השתתפו 50 צעירים וצעירות - ערבים, דרוזים ויהודים מכל רחבי הארץ, אמר בני לנדא: "נתתם לנו השראה ושמחה לכל החיים ובזכותכם בטוח יהיה שלום".
במשך 24 שעות קבוצות עבודה קטנות אפיינו את החסמים ופיתחו פתרונות אפשריים להסרתם. בתום ההאקתון, ועדת השופטים: סביונה רוטלוי, גבי שלו, בני לנדא, זהבה סלומון וחסון חסון, דרגה את הפתרונות לפי הישימות והיצירתיות שלהן, ובסיומו של הקונגרס שהתקיים השבוע הציגו שלושת הקבוצות הזוכות את הפתרונות בפני הקהל הרחב, חברות וחברי כנסת ומומחים שהשתתפו בקונגרס. בסרטון הזה אפשר לראות כמה רגעים מתוך ההאקתון.
איך מסכמות קונגרס עתיר ידע ועשיר באירועים מרתקים ומרגשים, במפגשים והזדמנויות שנפתחו, אשר התקיים רק לפני יומיים? נתחיל באמירות החשובות של השר צחי הנגבי וחברת הכנסת ציפי ליבני על תמיכתם המחויבת בחוק החלופות המדיניותשאנחנו מבקשות להעביר בכנסת. נמשיך בתודות לעשרות הנשים שפעלו והפיקו במשך חודשים אירוע מיוחד במינו, בקישור לכתבות באמצעי התקשורת, נבטיח לפרסם סיכום בידיעון הבא, ונסיים במילים שאמר פרופ' יורם יובל במושב "בחזרה לעתיד", שבו הפגיש את פרופ' עז א-דין אבו אל-עייש מעזה ושרה רוזנפלד מהשומרון שאיבדו את היקר מכל, את ילדיהם:
"במקום שעומד אבא אחד, במקום שעומדת אמא אחת - יכולים לעמוד שני עמים".
כנסת הנשים מושב החורף البرلمان النسائي الدورة الشتوية
מידי יום שני אנחנו מגיעות לכנסת, עשרות נשים עושות שלום, כל שבוע מאזור אחר בארץ, וצובעות אותה בלבן של תקווה. כך אנחנו נמצאות בלב העשייה המדינית-ביטחונית, נפגשות עם חברות וחברי כנסת מכל סיעות הבית ומשוחחות על קידום הסכם מדיני תוך שילוב נשים בקבלת החלטות בנושאים מדיניים-ביטחוניים.
באחד הביקורים השבועיים, ב-12 לנובמבר, בין מאה הנשים שהגיעו לכנסת, היו תושבות רבות מיישובי עוטף עזה בפרט והדרום בכלל. הן באו אחרי לילה ללא שינה שבו נורו מאות טילים על דרום הארץ. הן באו מתוחות וחוששות מההתפתחויות. זילפה יוז מקיבוץ רעים סיפרה לח״כ סתיו שפיר (המחנ״צ) כמה היא כועסת לנוכח השאננות שהיא רואה והאדישות שהיא מזהה לגורלה ולגורל תושבי הדרום מצד נבחרי הציבור. ויויאן סילבר מקיבוץ בארי שיבחה את האיפוק שגילה ראש הממשלה עד כה. מוניקה מניר יצחק העלתה דמעות בעיני המשתתפות כשסיפרה שכל אירוע שבו נהרג חייל מחזיר אותה אל החוויה הפרטית שלה כאם שכולה, והדגישה שיש להמשיך בפעילות ובחתירה להסכם מדיני. ונאהידה לוקבי, תושבת באר שבע, ילידת עזה במקור ואימא לחמישה, הוסיפה שהיא דואגת גם לבני המשפחה שלה מצידו השני של הגבול בעזה.
מוזמנות להצטרף לאירועים הבאים של כנסת הנשים. לפרטים והרשמה יש להקיש כאן.
עושות ועושות ועושות نصنع ونصنع ونصنع
מחר - אפשר עוד להצטרף!
מפגש עם גב' סוואני האנט, שגרירה לשעבר ומרצה בהרווארד שהקימה את ארגון INCLUSIVE SECURITY בנושא: "האם נשים יכולות לעצור את המלחמה הבאה - Can Women Stop War?" המפגש יתקיים בנמל תל אביב מחר בבקר. כל הפרטים כאן
פעילויות נובמבר בארץ
ביום השנה לרצח ראש הממשלה יצחק רבין הגענו יחד עם רבים מאזרחי המדינה, לכיכר רבין להשתתף בעצרת לזכרו
במפגש השני של שיח שלום עם נשים מובילות בציבור הדתי ימני, התחדדו הסוגיות השנויות במחלוקת. הישיבה המשותפת נוכח הפערים הקיימים בינינו מרתקת ומכאיבה, אבל גם שואפת לקדם שיח משותף של נשים ואמהות שמסרבות לשלוח את הבנים לקרב
התכנית ליישוב סכסוכים וגישור באוניברסיטת תל-אביב אירחה מפגש אקדמי בינלאומי הראשון מסוגו בישראל: Innovations in Conflict Resolution and Mediation. אירוע מרכזי בכנס הוקדש לציון עשרים שנה לחתימת הסכם השלום בצפון אירלנד. משלחת של נשים עושות שלום שהוזמנה בשנה שעברה להשתלמות באירלנד, סיפרה על התנועה
מפגשי קתדרה: במפגש החמישי בחיפה למדו נשות האזור על חוק חלופות מדיניות תחילה. בתל-אביב - במפגש השלישי, פרופ. יולי תמיר דיברה על ספרה החדש ''מה קרה כשלא שמנו לב" - על לאומיות כגורם משפיע על הבחירות הפוליטיות בארצות המערב
המשכנו לקיים חוגי בית בקטורה, להקרין את הסרט על נשות ליבריה בגוש חלב, בנופית, במשמר השלום ובצורן. להכין פריסות שלום בג'דידה-מכר ובחדרה, לקיים שיח מקדם בראשון לציון, לצעוד לשלום בירושלים, לעמוד בימי שישי בצומת כרמיאל ולהחתים לתנועה במרכזי קניות ברחבי הארץ
פעילויות נובמבר בעולם
בגרמניה נפתחה תערוכת מחווה לנשים פעילות למען השלום. גם נשים עושות שלום מופיעות בתערוכה עם שטיחים של פ(ר)יסות השלום וצילומים של גל מוסנזון. התערוכה תהיה פתוחה לקהל במשך חצי שנה
נציגות של נשים עושות שלום השתתפו בכנס ״כנען״ בברלין שנערך בחסות משרד החוץ הגרמני. 20 ישראליות ופלסטיניות הציגו את פעילותן למען השלום יחד עם נציגות מהאו"ם, מזימבבווה, גרמניה, ספרד ואנגליה. בערב חגיגי, בהשתתפות חברי פרלמנט ועובדי משרד החוץ הגרמני ובראשם מנהלת המשרד שרה ברנדי, סיפרו נציגותינו על התנועה, הציגו את הצעת החוק לחלופות מדיניות תחילה והקרינו את הקליפ של תפילת האימהות
קלודיה מפריז שחלתה בסרטן נדרה שאם תבריא תתרום לשלושה ארגונים ובכללם תנועת נשים עושות שלום. בברכה ששלחה לנו אחלה שנגיע להסכם במהרה
הכרות עם צוותי התנועה – רכזות ההיגוי تعرف على طواقم الحركة - مركزات طاقم التوجيه
תפקיד צוות ההיגוי מוגדר כ"תכלול" של כלל הפעילויות בתנועה, אחריות על תקציב התנועה וחלוקת המשאבים. וכך כותבות היאם טאנוס, אריאלה גניגר ויעל טריידל - הרכזות היוצאות - במאמר פרידה:
"כשקיבלנו בנובמבר שעבר את אמונן של חברות צוות המאה ונבחרנו לתפקיד, ידענו שיהיה מורכב ושידרוש מאתנו הרבה זמן, אבל עד שלא צללנו פנימה, לא הבנו את רמת המחויבות של התפקיד. הרגשנו שנפלנו לתוך מים עמוקים, כשאנחנו שחייניות לא מנוסות ובלי מצופים. הסתבר לנו שהמילה הקצרה "לתכלל" נושאת בתוכה פעלים רבים, כגון: לסנכרן, לתאם, לרכז, לבזר, לתמוך, לסייע, לפתור בעיות, לפתור משברים, לקבל החלטות, לדווח, לשמור על שקיפות, לשמור על התנועה, לשמור על חברות תנועה, לקבל ביקורת, להיות זמינה, ועוד ועוד ועוד...
לפני שנה, בניגוד לשנים קודמות, נבחרו 3 רכזות חדשות במקום 4. אחרי מספר חודשי עבודה הרגשנו שזה גדול עלינו וביקשנו תגבור. ואכן, אחרי קיום בחירות אמצע, הצטרפו אלינו שתי חברות צוות חדשות ונפלאות: אורנה אשכנזי ויעל ברוידא שקפצו למים בצורה מדהימה ואיפשרו לנו להמשיך ולעמוד במשימות הרבות. מעבר להקלה המשמעותית שבחירתן הביאה לנו, קיבלנו עוד מתנה: רציפות בעבודת הצוות. ולמה הכוונה? עכשיו, כשאנחנו עוזבות, אורנה ויעל, שכבר הפכו לשחייניות מעולות נשארות, והן יהוו את הרפסודה היציבה שתעזור לרכזות החדשות שנבחרו: נאדיה יונס וענת נגב, ללמוד לשחות בבטחה. וכך יקרה שוב בעוד חצי שנה ושוב בהמשך. הדבר מאפשר מעבר חלק יותר בזמן תחלופה של צוותי ההיגוי, לטובת הרכזות ולטובת התנועה".
כל חברות צוות ההיגוי. מימין לשמאל: היאם, נאדיה, יעל ב. ענת, יעל ט. אריאלה, אורנה
תנועת נשים עושות שלום מודה לכן, היאם יעל ט. ואריאלה, על שנה של פעילות בלתי נלאית, ומאחלת לכן תקופת מנוחה שאחריה תמשיכו למשוך את העגלה יחד עם כולנו.
לנאדיה וענת, הרכזות החדשות שנבחרו החודש וליעל ב. ואורנה שקולטות אותן בימים אלה, אנחנו מאחלות הצלחה רבה בתפקיד התובעני והלא פשוט הזה!
נעמי גלאור – אשה עושה שלום نعومي غلئور - إمرأة تصنع السلام
נעמי, האשה מאחורי אתר האינטרנט של נשים עושות שלום, ושמרכזת השנה את צוות דיגיטל, כותבת: "מאז רצח רבין אני מסתובבת בתחושה של החמצה, גם כי ההסכמים שנחתמו לא בשלו לכדי שלום כולל, וגם מעצם הפילוג וההקצנה בעם שלנו ובאזור בכלל. כל חיי דבקתי בדרך של ויתור ופשרות, אני סולדת ממאבקי אגו, יהירות, עמדות קיצוניות, הכללות גסות וזלזול בזולת.
בנשים עושות שלום מצאתי נשים אמיצות שמוכנות להקדיש מזמנן היקר למען הכלל,ומנסות למצוא דרכים יצירתיות לקרב בין אוכלוסיות שונות ולהחזיר את השלום לשיח הציבורי. מצאתי בתנועה בית לעשייה ולתקווה לעתיד טוב יותר".
ערוץ היוטיוב של נשים עושות שלום عرض قناة اليوتيوب الخاصة بنساء يصنعن السلام
תמונה שווה אלף מילים... סרטון שווה אלף תמונות... החל מימיה הראשונים של התנועה, לאורך מאות הפעילויות שקיימנו, ליוו אותנו בשקט ובהתנדבות מיטב הצלמות ועורכי הסרטים והכינו סרטוני youtube מרגשים שמזמנים לחדשות שבינינו היכרות עם התנועה, לוותיקות רגעי נוסטלגיה ולקהל הרחב מוטיבציה לקום מהכורסא ולהצטרף.
ביום חמישי 13.12 בין השעות 16:00-17:15 שוב נפשוט על הצמתים ברחבי הארץ ונדרוש כולנו יחד בו זמנית: התקדמו להסדר מדיני! יש חלופות מדיניות! לא מחכות לסבב הבא! וננסה לצרף אלינו ציבורים חדשים מישובים השוכנים על צירי תנועה.