אנו שמחים להוציא מידעון חגיגי זה לכבוד חג האביב הקרב ובא. במידעון תמצאו חדשות ועדכונים על תוכנית אפונים לתזונה בריאה. נספר על פורום תזונה בת קיימא שהועברה והונחתה ע"י צוות אפונים, על סדנת בריאות לאמהות הבית בגנים שהתקיימה במרכז קיפוד לקיימות עירונית ועוד ועוד...
כמובן שלא פסחנו על פינת המתכון של השף המלווה את תוכנית אפונים ערן נוי וכן טיפים של צוות התזונה העירוני.
חדשות*חדשות*חדשות
סדנא בנושא תזונה עבור מחלקת גנים.
בסדנא שנערכה במטרה לקדם את שיתוף הפעולה במהפכת נושא התזונה הבריאה שעיריית כפר סבא מובילה, ערכנו ביום המשפחה סדנא בת מספר שעות.
בסדנא שהתקיימה ביום המשפחה עבור מחלקת גנים, העביר צוות התזונה העירוני הרצאה חווייתית שעסקה בחשיפה נכונה לתזונה בריאה ומתן כלים לצוותים בגנים.
במהלך הסדנא עברו הצוותים חוויות של הפעלת החושים – טעם, ריח, מישוש וזאת באמצעות משחק ומתן רעיונות לפעילות שניתן לבצע בגני הילדים.
בסיום הסדנא התקיים פורום שאלות ותשובות ולאחריה יצרו המשתתפים ארוחה בריאה בחמישה צבעים בצנצנת שקופה.
פורום תזונה בת קיימא.
צוות אפונים הוזמן להשתתף ולהרצות בפורום תזונה בת קיימא שהתקיים בתל אביב.
הכנס עסק במודל יישומי למיגור הפלסטיק והזנת ילדים תוך התייחסות ליישום הלכה למעשה את עקרונות הקיימות במתן דגש על הפחתת השימוש בכלי פלסטיק חד פעמיים ובראייה מתכללת של כל נושאי התזונה הבריאה כגון: שימוש בחומרי גלם מובחרים, בניית תפריט חכם, הנגשת מזון בריא וחינוך לתזונה מאוזנת ובריאה.
לכנס הגיעו אנשי תזונה ברשויות המקומיות, דיאטניות, וועדי הורים, מפעילי צהרונים ואנשי רפואה ומחקר מתחום התזונה.
את הפורום הנחו מנהל תוכנית אפונים – גדי קליגר, ערן נוי – שף ומייעץ קולינרי של התוכנית, צוות תזונה עירוני – שרון דבוש וגלית קליקשטיין.
ארוחות חג בגנים.
לפני היציאה לחופשת הפסח שלחנו לגנים מגוון של מאכלים מסממני החג.
* ראש חסה/צנצנת חרוסת.
* תירוש.
* תפוח אדמה.
* מצות.
* במוסדות חינוך בהם ישנם ילדים אלרגניים לאגוזים סופק סילאן (כתחליף לחרוסת).
שמחנו לקבל תמונות מהגנים באווירת ליל סדר שמחה ועשירה בתוכן וכן במאכלים.
מפגש אמהות בית בגנים.
שמחים לשתף במפגש מיוחד עם אמהות הבית בגנים שנערך לאחרונה. במפגש, למדנו ביחד על עקרונות התזונה הבריאה, הנגשת מזון לילדים, כיצד "משווקים" אוכל בריא לילדים וחושפים אותם לטעמים ומאכלים חדשים.
הפעילות הועברה ע''י צוות אופונים וכמובן גלית ושרון התזונאיות המדהימות מצוות התזונה העירוני.
הפעילות לוותה גם בהתנסות חוויתית מעוררת של חושי הטעם, ריח ומישוש.
לסיום הרכבנו ארוחת בריאות אישית בצנצנת אישית.
היה לנו רגע של נחת לפגוש את הצוותים החמים והמדהימים שפועלים בגנים מדי יום ומחכים בקוצר רוח למפגש הבא.
תפריט אפונים רב שבועי.
חזרה מחופשת הפסח
ביום ראשון 28.4 נשוב עם תפריט מספר אחד (השבוע הראשון). שימו לב, ישנם מספר שינויים בשבוע זה בשל הפסח.
ליל הסדר מזמן לנו נוהג נפלא שמומלץ לאמץ אותו לכל השנה : מסיבין ומשיחין . הסבה יחד בנעימות סביב שולחן הסעודה ואכילה נינוחה תוך קיום שיח משותף שכולם נוטלים בו חלק ( הילדים שואלים והמבוגרים מסבירים ואפשר גם ההיפך... ) היא דרך נהדרת של שיתוף , לימוד והעברת מסרים הדדים בצורה חוויתית. דגש רב ניתן לנושא הזה בהדרכות צוותי הגן והמטרה היא להנחיל אותו גם בבית.
שיחה מסביב לשולחן הסעודה מאפשרת להדגים ולתרגל מיומנויות חברתיות חשובות של הקשבה ,פתיחות והתחשבות. שיח מלמד ילדים להביע את עצמם טוב יותר , לשתף ברגשות ותחושות ולהתעניין יותר באחרים.
בנוסף , אכילה ושיחה בצוותא מאפשרת לנו להעביר ידע רב בנושאים רבים ומגוונים בדרך כיפית כמו למשל אוצר מילים ושפה ( למי יש חרוז למילה חרוסת ? ) , חשבון (מה נקבל אם נחלק קציצה אחת לשתיים ?) גיאוגרפיה (מהיכן מגיע אלינו האורז ?), בוטניקה ( איזה חלק של הצמח זה תפוח אדמה ? ).זוהי גם הזדמנות מצוינת להוות מודל לחיקוי ולקדם הרגלי אכילה טובים ובחירות מזון בריאות.
חשיבות גדולה יש לבחירת המילים שלנו ולאופן שבו אנחנו מתבטאים סביב השולחן. במיוחד עבור ילדים בררניים , מסרים חיוביים ( "אני גאה בך על האומץ לטעום" "אני סומכת עליך שתמצא מה לאכול " ) וראיית "חצי הכוס המלאה " יקלו עליהם להעיז יותר ולהיפתח לטעמים חדשים.
צא ולמד –
מה נשתנה הסדר הזה ? כן משיחין בשעת הסעודה !
בברכת חג שמח טעים חוויתי ומרענן לכולם
גלית קלקשטיין ושרון דבוש- צוות תזונה עירוני
פינת המתכונים
גלילי פירות לפסח אפונים 2019
השנה ניקח קצת השראה מארץ הטעמים האקזוטיים המושלמים... תאילנד! הפעם קינוח פירות ופודינג אורז שהוא בקלות יכול להיות נשנוש משביע וגם צידה לטיול או לבילוי מחוץ לבית.
מצרכים לצידה לדרך למשפחה של 5 נפשות
1 וחצי כוסות אורז סושי עגול
1 כוס קרם קוקוס
1 ורבע כוסות מים קרים
1 וחצי כף סוכר
1/2 כף חומץ אורז
1/3 כפית תמצית וניל איכותי
קורט מלח
חופן תותים שטופים היטב מיובשים ופרוסים דק
3 יחידות קיווי בשלים קלופים ופרוסים דק
2 בננות בשלות קלופות ופרוסות דק
חבילה של דפי אורז (עדיף מרובעים) ניתן למצוא בכל סופר גדול
צנצנת נמוכה עם סילאן תמרים ללא תוספת סוכר או סירופ מייפל טהור לטבילה.
הוראות הכנה
במסננת שוטפים את האורז היטב תוך כדי עיסוי עם היד למשך כחצי דקה בכדי להוציא ממנו עודפי עמילן, עד שהמים הנשטפים כבר לא לבנים.
מערבבים היטב בסיר עם תחתית כבדה את קרם הקוקוס, מים, סוכר, מלח, חומץ ווניל, מוספים את האורז מכסים במכסה עד סוף התהליך ועל להבה גבוהה מביאים לרתיחה... לא עוזבים את הסיר וברגע שמגיע לרתיחה (לא פותחים מכסה) מנמיכים את הלהבה למינימום ומבשלים עוד 8 דקות, מכבים את הלהבה (לא פותחים מכסה) לעוד 15 דקות.
מסירים את המכסה מערבבים בעדינות ומעבירים את האורז למגש רחב כמו פיירקס ומפוררים מעט בכדי שהאורז יתקרר.
כשהאורז בטמפרטורת החדר לוקחים מגש גדול נוסף ושמים בו 2 דפי אורז יבשים ומשרים אותם למשך דקה עד שהם הופכים לנייר ג'לטיני שקל לעבוד איתו.
בעדינות מניחים את עלה האורז מתוח על מגבת וממלאים מעין נקניק דק מהאורז מניחים על האורז פרוסות דקות של פירות ומקפלים את שני הצדדים ומגלגלים לגליל.
חותכים למקטעים של כ 5 סמ' בערך 2 ביסים ומאכסנים על מגבת מטבח לחה בכלי אטום.
טובלים בסילאן תמרים או במייפל
עד הפעם הבאה... איחולי בריאות טובה ואוכל בריא וטעים-ערן נוי שף אפונים.