חג פסח אביבי שמח א/נשים יקרות/ים זוהי הזדמנות לעדכן אתכן/ם במתרחש בבתי הספר ובעמותת 'קדמה'. שנזכה תמיד לחגוג את החירות שלנו! אילנה יונה - מנהלת עמותת קדמה וצוות קדמה
חדשות עמותת קדמה
לשלב צדק חברתי בתכנית הלימודים! כנס קדמה ה-6... ההכנות בעיצומן
אנו עובדות במרץ לקראת הכנס השנתי שלנו - "לשלב צדק חברתי בתכנית הלימודים".
4, 5, 10, 11 ביולי 2017. ארבעה ימים מלאי תוכן והשראה.
תכנית "גשר לאוניברסיטה" חזרה לפעול במלוא הכוח. בפברואר נפתח קורס הכנה לפסיכומטרי נוסף באמצעות פלטפורמת ההדרכה של חברת "EZ WAY". הקורס מתקיים פעמים בשבוע בבית ספר קדמה ומאפשר לימודים לבחינה הפסיכומטרית בעלות מאוד מסובסדת. כבר עתה נרשמו מספר בוגרי הקורס הראשון ללימודים באוניברסיטה העברית. את התוכנית ממנת עמותת 'קדמה' באמצעות תרומות. התכנית תתחיל לפעול בקרוב גם בשכונת 'דורה' בנתניה.
בוגרות... ומתנדבות
ירדן עדיקה, בוגרת קדמה וסטודנטית למשפטים, יחד עם ד"ר יוסי רחמים ,מרצה לדיני עבודה מהקריה האקדמית אונו, הגיעו לביה"ס קדמה לשוחח עם התלמידים/ות על חשיבותה של ההשכלה הגבוהה, ועל סוגיות משפטיות שרלוונטיות לחיי התלמידים והתלמידות. המפגש נערך במסגרת פרויקט שמוביל יניב דנינו, רכז שכבה עליונה ומורה למתמטיקה בקדמה, להענקת ידע, כלים ומקורות השראה לתלמידים/ות שאוטוטו מסיימים את ביה"ס. היה מרתק!
קדמה בקהילה
רגע לפני חג הפסח התכנסו בספריית בית הספר 10 מנשות השכונה לסדנת כתיבה יוצרת. את הסדנה הנחתה יפעת שטיינמץ, סטודנטית לביבליותרפיה מצוות 'קטמונה'. הסדנה מתוכננת גם בקיץ לאמהות תכנית ה'קדמייה' של קדמה. 'קטמונה' היא ספרייה וגלרייה ציבורית בשכונת הקטמונים ובית הספר קדמה שמח לקחת חלק בפעילויות המרכז.
עלון מורה עם אג'נדה - מערכי שיעור הנשלחים לאלפי מורים
במהלך כל השנה, אלפי מורות ומורים בישראל מקבלים מאיתנו בדוא"ל מערכי שיעור מרתקים במגוון נרחב של נושאים. המערכים מותאמים לגילאי התלמידים וכוללים הפנייה למשאבים וחומרי לימוד מגוונים. אנו מקבלות פידבקים מעולים ממורות/ים המיישמות/ים את המערכים בשיעורים שלהן/ם.
מערך 'הסכמה חופשית' שהופץ בשבוע למניעת פגיעה מינית:
כל הכבוד!
מעולה נגיש ואינטליגנטי!
מערך הכתוב בפשטות, פתיחות ורגישות רבה.
תודה, אורית שור.
מערך 'מחיקה היסטורית' שהופץ לקראת יום הגירוש ממדינות ערב ומאיראן:
מעולה!!
שילוב נכון של תוכן וצורה, ממלא צורך חשוב
במילוי חלל של ידע ותודעה.
פשוט נפלא! יוסף בן בסן
חדשות בית ספר קדמה
ביקור מנהל החינוך במחוז ירושלים בבית ספר קדמה
מר מאיר שמעוני, מנהל מחוז ירושלים במשרד החינוך, הגיע לביקור בבית ספר 'קדמה'. בנוסף לצוות ולתלמידים, השתתפו בביקור מספר בוגרי ובוגרות קדמה שסיפרו מנקודת המבט האישית שלהם על התרומה האדירה של בית הספר להתפתחותם האישית. כפי שאחד הבוגרים אמר במפגש:
"כאן רואים את הטוב, מכילים את המכלול שיש בנפש, נותנים תמיכה, לא מוותרים, יש כאן משהו שמפתח את הנפש, מישהו כאן מאמין בך".
מר שמעוני התרשם מאוד מהעשייה בבית הספר באומרו: "יש כאן מוטיבציה ולהט; זהו מקום עם חשיבה שמהווה מופת; אני מצפה לעוד בתי ספר במודל שתואר כאן".
מיכל חדד, מנהלת בית הספר דיברה על המקום החשוב של 'קדמה' במרקם הקהילתי בשכונה: "אני רוצה שהאורות בבית הספר ידלקו עד שעות מאוחרות".
מעוררת השראה - שמרית אמיר
שיחת ווטסאפ בין בוגר בית ספר 'קדמה' ושמרית אמיר, ממורות בית הספר, מזכירה לכולנו את הקסם שמורה יכולה לחולל בנפשו של תלמיד ואיך הוא ממשיך להדהד גם אחרי שהוא כבר לא שם. מעורר השראה!
פרס החינוך לסיירת סח"י!
ארגון סח"י(סיירת חסד יחודית) קיבל השנה את פרס החינוך במעמד שר החינוך, מר נפתלי בנט. בוגר קדמה, אורי צדוק, הוא צ'יף סיירת סח"י בירושלים והסביבה. ביה"ס קדמה מהווה את מרכז הארגון בירושלים ומתנדבים בסיירת הם תלמידי ובוגרי קדמה המחלקים לתושבים נזקקים חבילות מזון לאורך כל השנה. אנו מאחלות להם עוד שנים רבות של עשייה למען הזולת.
פאנל 'עליות'
במסגרת 'שבוע העליות' התקיים בבית הספר 'קדמה' פאנל של בנות ובני משפחות התלמידים שעלו ממדינות שונות. בית הספר כולו לקח חלק בפאנל אותו הנחתה תלמידת כיתה יא' מבית הספר. היה זה יום מרגש בו התלמידים והתלמידות חוו ממקור ראשון את סיפורי העלייה של משפחותיהם- הזדמנות מרתקת לחיבור בין הסיפור הכללי שאנחנו לומדים ולומדות בספרי הלימוד לבין הסיפור האישי של משפחות תלמידי בית הספר.
פורים ב'בית שוויץ'
במסגרת הנושא השנתי - זכויות קשישים וקשישות - תלמידי כיתה ח' יחד עם בנות גרעין 'רעים', כיבדו באזני המן, מעשה ידיהן/ם, את הדיירות והדיירים ב'בית שוויץ' - דיור מוגן לאנשים קשישים הממוקם בשכונת הקטמונים. הדיירים קיבלו את התלמידים בשמחה, שוחחו עמם והראו להם את הדירות שלהם. אחד הקשישים, לשעבר לוחם מחתרת, הגיע לקדמה לספר את סיפור חייו.
חות"ם בקדמה
צוותי הוראה, אנשי אקדמיה, סטודנטים ומשלחות רבות מבקרות בבית ספר קדמה לאורך השנה בכדי ללמוד מה מיוחד בעשייה בקדמה. בביקור של מורות ומורים מתכנית חות"ם בחודש נובמבר, שאלה המנחה של חות"ם את התלמידים: "איזו עצה אתם יכולים לתת למורים/ות בעבודה עם תלמידים?" ואלו היו התשובות שלהם/ן: "להסתכל בגובה העיניים, להכיר את התלמיד מעבר ללימודים, לא לוותר על התלמיד ולאהוב את התלמיד". מיכל חדד, מנהלת בית הספר סיכמה ואמרה שאלה באמת ארבעת הצירים המרכזיים של קדמה. היה מפגש מרגש!
משלחת משרד החוץ
כל שנה מגיעה משלחת גדולה של א/נשי חינוך מכל העולם לביקור בקדמה. השנה הגיעה משלחת של מש"ב– הסוכנות הישראלית לסיוע ושיתוף פעולה בינלאומי של משרד החוץ. חברי וחברות המשלחת הגיעו כדי ללמוד על מודל החינוך המיוחד והמצליח של קדמה, להכיר את תפיסת החינוך ושיטות ההוראה. נפגשו עימם פרופ' יהודה בר שלום, יועץ בית הספר, ושביט, תלמידת כיתה ז', שהדגימה את הנאמר בדוגמאות חיות מתוך התובנות שלה כתלמידה בבית הספר.
הוראה כשליחות
חני יעקב, מנחת מורים שעובדת עם המורות בקדמה,כתבה בפייסבוקשלה על מורות קדמה ועל ההוראה כשליחות:
אז.. שמעו והקשיבו: אין יום שבו אני לא פוגשת מורים. אני מסתובבת בחדרי מורים, פוגשת מחנכים, יושבת עם מנהלים, מעבירה השתלמויות וקורסים, רואה אותם בעבודתם, מתכתבת איתם בווטסאפ וחיה אותם מהצד. אתם יודעים מה אני רואה??יותר מידי נשמות טהורות!!
המורה הזו בתמונה? קוראים לה יעל. סיימה לעבוד אתמול בשלוש וכבר בחמש אירחה 8 תלמידים לתגבור לקראת הבגרות בלשון. מישהו שילם לה על זה? מישהו מחא לה כפיים בפייסבוק על זה? הצחקתם אותה. היא וכולם עושים הכל מבלי לצפות לתמורה וכל זה עם חיוך והתייצבות בוקר בוקר לעוד סיפור מאתגר כזה או אחר".
תערוכת תלמידי ותלמידות מגמת אמנות - אביב 2017
בובת ממתקים כחלק מעבודה על אוכל בחיים שלנו.
עבודה על מותו של יוסף סלמסה ז"ל בעקבות אלימות משטרתית כלפי בני העדה האתיופית.
עבודת תלמידה בעקבות ה'גרניקה' של פיקאסו על האופן שבו היא תופסת מלחמה כיום.
חדשות בית ספר נווה חוף
יום זכויות הילד והילדה בבית הספר נווה חוף
'יום זכויות הילד והילדה' בנווה חוף היווה יום שיא וסיכום של חודש וחצי של למידה בנושא זכויות הילד והילדה.
בשעות הבוקר, תלמידי/ות ביה"ס עשו פעילויות במספר תחנות פעילות שונות, כאשר כל תחנה התמקדה בזכות אחת, כגון: כדורגל עיוורים, מציירות ומציירים זכויות, שאלון זכות או פריוויליגיה, קיקבוקס - הזכות להגנה עצמית, ועוד. על התחנות היו אחראים תלמידי/ות כיתות ו'.
בצהריים התקיים פאנל מרתק בו התארחו 3 דוברות ודוברים שבאו לספר על זכויות שנפגעו להם/ן בחייהם/ן כילדות/ים: רותם, שעובדת כיום כעו"סית עם נערות בסיכון, סיפרה על כך שבנערותה נאלצה לעזוב את הבית עקב פגיעות מהוריה ונאלצה לגור ברחוב. עידו, בוגר נווה חוף מהשנה שעברה, סיפר על ההתמודדות שלו עם עלבונות שמטיחים בו כילד שמן. ארבל, בוגרת נווה חוף מלפני כעשור, סיפרה על התמודדותה כילדה וכנערה שיש לה מוגבלות פיזית.
היום היה עשיר, חוויתי ומרגש. ניכר שהילדים עברו תהליך למידה מעמיק סביב נושא זכויות הילד/ה, ויחד עם המורות/ים פיתחו כלים להתמודדות עם קונפליקטים ,שנתקלים בהם ביומיום או יתקלו בהם בעתיד, שנוגעים להפרת זכויות.
והיום הזה עוד ממשיך לחלחל בשיעורים: כל מה שנאמר בפאנל תומלל והודפס, ונתלי גינדס משתמשת בטקסטים האלה כחומר גלם לשיעורי שפה.
רועי חסן וד"ר איציק ספורטא
תלמידי "נווה חוף" נסעו לאוניברסיטת ת"א למפגש עם פעילים חברתיים. הם פגשו את המשורר והמורה רועי חסן ואת הפעיל החברתי ד"ר איציק ספורטא. המפגש היה מרגש מאוד ולדברי רועי חסן, "העיף לו ת'ראש":
עמדתי מולם ולפני שאמרתי מילה, 500 אצבעות הורמו מעלה. אמרתי למורה שאין צורך שאדבר, עדיף שהתלמידים ישאלו שאלות ואענה על מה שמעניין אותם לדעת. הם שאלו שאלות מדהימות... בסוף המפגש לא יכולתי לצאת מהכיתה מרוב האהבה שקיבלתי מהם, התנפלות מתוקה של כיפים וחיבוקים.בחיים שלי לא חשבתי שמשהו כזה יכול לקרות בכלל, זאת הייתה אחת החוויות הכי לא צפויות, משמחות, ועוצמתיות שחוויתי אי פעם.
מרתון חברתי לתלמידי ה'
אתי בינדר ואדווה כפרי, מחנכות שכבה ה', יזמו 'מרתון חברתי' שכלל משחקי חוץ המצריכים עבודת צוות, מעגלי שיח, סרטונים, הרצאה להורי התלמידים וסדנאות משותפות להורים וילדים בנושא 'בריונות ברשת'. המרתון אפשר פעילות של גיבוש והתקרבות בקרב תלמידי הכיתות, ותחושה של התלמידים/ות כי הצוות נוכח ויחד איתם מתגבר על האתגרים של קשיים חברתיים. למרתון היתה גם מטרה לימודית מובהקת, ובעקבותיו הפניות ללמידה ולהשגת הישגים לימודיים התחזקה מאוד.
אמייה טגה בבי"ס
אמייה טגה, כדורגלן מכבי נתניה ופעיל חברתי, בא לפגוש את תלמידי נווה חוף ואלו רשמיו:
כמעט 10 שנים שאני נפגש עם בני נוער וילדים בכל הארץ... המפגשים הרבים שעשיתי עד עכשיו לא באמת הכינו אותו למפגש האחרון שזכיתי לקחת בו חלק בבית ספר במרכז הארץ. המורה שהזמין אותי ציין שאין בעיה שאדבר על אברה ויוסף [סלמסה] ז"ל, להפך – רצוי מאד שאדבר עליהם, וחלק גדול מהשומעים כבר מכיר את שני הסיפורים.פתאום קמה ילדה קטנה ומקסימה עם ביטחון שיא, והתחילה לדבר: "אנחנו צריכים להתייחס לאנשים כאנשים, ולא להתייחס אחרת בגלל צבע שיער או עור". שמחתי מאוד לשמוע אותה – לא בכל יום אתה פוגש ילדה שאומרת בביטחון מלא משפט כזה. התרגשתי מאד מהילדים המקסימים, מהבגרות שלהם, כמה שידעו על אברה ויוסף ז"ל ועל החברה הישראלית בכלל. הם דור העתיד שלנו, וצריך לשמור עליהם ולחנך אותם לאהבת אדם כאדם".
מרחב למידה 'ביחד'
'מרחב ביחד' לגיוון בדרכי הלמידה וההוראה מרחיב את משאבי הלמידה ואת מיגוון אסטרטגיות הלמידה, ונותן מענה אמיתי להוראה דיפרנציאלית. המרכז הוקם בבית ספר 'נווה חוף' בתחילת השנה והפך להיות אחד המקומות השוקקים ביותר בבית הספר.
את המרכז מנהלת נטע זלמנסון ומאיישות בדרך קבע בנות שירות לאומי. מלבד הפעילות הרציפה שלו עם תלמידים ותלמידות סביב תכנים לימודיים, תלמידי/ות בית הספר שוהים בו בהפסקות ומשחקים יחדיו במשחקי קופסא, מציירים ומשחקים במרפסת הצמודה למרחב. זהו מקום בו ישנה אפשרות לכלל התלמידים/ות מכיתות שונות לקחת חלק באינטראקציות חיוביות וללמוד יחדיו.
בשכונה של חמיצר
במסגרת שיעורי שפה עמית בוטבול וסילבי קולקין, מחנכי שכבה ד', מקרינים אחד למספר שיעורים פרק מהסדרה 'שכונה'. דרך הסדרה התלמידים והתלמידות לומדים תכנים חברתיים הנוגעים לצדק חברתי, חלוקת העושר בחברה, יחסי מרכז-פריפריה וכן על המשמעות של בית ופינוי מהבית. גיורא חמיצר, יוצר הסדרה התארח בבית הספר למפגש שיא מרגש ומעניין בו התלמידים/ות שאלו אותו שאלות על הסדרה ועל האירועים בה. היה מהמם!
לימודי מגדר בבי"ס
בבית ספר 'נווה חוף' עוסקים רבות במגדר. בכיתות ה'-ו' ישנם שיעורי בחירה לתלמידים בהם הם/ן לומדים על: עמדות של בנים ובנות בנוגע לשוויון ואי שוויון מגדרי, פרסומות המעצבות את הדימוי הנשי/ הגברי, צעצועים ומשחקים של בנים ובנות, אידאל היופי הנשי, מקצועות של גברים ונשים ומה אני רוצה להיות כשאהיה גדול/ גדולה, נשים כגיבורות ונשים גיבורות במשפחה שלי. בכיתות ג' הנושא השנתי עוסק במגדר והמורות והמורים מפתחים יחידות לימוד בנושא. מגדר זו שפה בבית הספר והיא באה לידי ביטוי בכל השיעורים הרגילים בשפה, חשבון, וגיאוגרפיה.
מערך "טעימות מגדריות"
"טעימות מגדריות" הוא מיקבץ שיעורים למורות בנושא מגדר שנכתב על בסיס השיעורים בנווה חוף. הוא נשלח לרשימת התפוצה שלנו, וגרר תגובות נלהבות:
צוות יקר, התרגשתי לקרוא את החומרים שקבלתי ממזכירות הסניף (ביה"ס הריאלי העברי בחיפה סניף הדר). השנה (זו שנה ראשונה, פיילוט) שהובלתי בסניף את הנושא של חינוך לשוויון מגדרי (בשיתוף עם מנחה ממשרד החינוך) בשכבת ט'. אשמח לקבל עוד חומרים. אין לי ספק, שבאמצעות חומרים שונים ואף כאלה שמורים/ות מתחומי דעת שונים יוכלו להתחבר אליהם, יגדל שיתוף הפעולה של חדר המורים. אודה לכם, אם תשלחו לי במייל חומרים ואשמח להפיצם. תודה רבה וחג אורים שמח! רונית יריב
ברצוננו להודות לכם – התורמים והתורמות והתומכים והתומכות בנו. פעילותה של קדמה לאורך השנים מתאפשרת הודות לתרומתם הנדיבה של הא/נשים והארגונים הבאים: משפחת וורטהיימר, קרן גלנקור לחינוך ורווחה, הקדש יוסף וקריסטינה קסירר, גב' שולמית בר שני, PEF, קרן מתנאל, חברת בזק, קרן סובל, קהילת רודף שלום בניו-יורק, קרן בברלי, קרן משפחת ארקין, קרן בלוך, JCD, צ'ק פוינט, הפדרציה היהודית במרכז ניו-גרז'י, קרן משפחת פרימן, קרן פרץ נפתלי וקרן שמחה לצדקה.