{{preheader}}

אם אינכם מצליחים לצפות במסר לחצו כאן

בכדי לא לפספס אף מהדורה, הרשמו לרשימת התפוצה כאן.

שלום לכולן/ם,
אני מקווה שהניוזלטר הזה מוצא אתכם/ן בטוב.
היום (חמישי) אמורים לצאת מגיהנום החמאס ארבל יהוד, אגם ברגר וגדי מוזס. כולי תקווה שבזמן שאתם/ן קוראים/ות שורות אלה, שלושתם נמצאים בידיים טובות, בריאים ושלמים ככל הניתן.


היום בניוזלטר כרגיל, ידיעות חדשותיות מהן ניתן לגזור את האופן שבו העולם שלנו משתקף דרך סאונד וגם מורה נבוכים קצר לפודקאסטרים/ות שרוצים/ות לשלב שירים מוכרים בפודקאסטים שלהם/ן.
כרגיל, אתן/ם מוזמנות/ים לחלוק את מחשבותיכן/ם ב
טופס התגובות שלנו. ההודעות שמתקבלות מתפרסמות בו ככתבן, כל עוד כתבן אינו פוגעני.
 

ובקשה קטנה לפני שנתחיל - אנא קחו לעצמכן/ם שניה בכדי לשלוח את הניוזלטר הזה לשניים/שלושה א/נשים שאתם/ן חושבים/ות שימצאו בו עניין. יש לי תכניות גדולות עבורו והן תתגשמנה רק אם אגדיל את נפח המנויים/ות עליו.
תודה!


יאללה, התחלנו:

 

טקס ההשבעה של דונלד טראמפ

טקס ההשבעה של הנשיא דונלד טראמפ קושט, כצפוי, ברשימה מאד לא אטרקטיבית של אמנים/ות. קיד רוק, קארי אנדרווד לי גרינווד וג'ייסון אלדין הופיעו, כמו גם הווילג' פיפל בלהיט הגייז האייקוני שלהם "YMCA" בהופעה שאפשר לראות כאן. באפטר פארטי של הטקס ניגן סנופ דוג, חלטורה שעלתה לו באובדן חצי מליון עוקבים באינסטגרם.

טראמפ רוקד לצלילי להיט דיסקו שמספר לנוער ההומאי שתמיד אפשר למצוא קצת נוגי בסניף הימק"א המקומי.

הדרך לבית הלבן עוברת דרך הפודקאסטרים הגדולים

ב 2015 טולטלה תעשיית הפודקאסטים כשברק אובמה בחר לבקר בגראז' של מארק מארון על מנת להתראין לפודקאסט שלו. הרגע המכונן הזה נתפס כחותמת של לגיטימציה לתחום שעד אז נחשב יצור חדש ומוזר בעולם התקשורת וכיום, עשור קצר אחר כך, ברור מאליו שהדרך לבית הלבן עוברת דרך הפודקאסטרים הגדולים.
העדר מגבלת הזמן, האווירה הבלתי פורמלית, ההשפעה העצומה שיש לפודקאסטרים הגדולים (גברים כולם), הקהל העצום שהם זוכים לו ובעיקר חוסר הרגולציה שמאפשר להחליק חצאי אמיתות ושקרים בוטים בשידור, מהווה כר פורה לתופעה שהפכה מיינסטרימית. הכתבה המלאה והמרתקת ש"כלכליסט" תרגמה מהניו יורק טיימס, כאן ותודה לעמירם קאופמן מהפודקאסט "נווט לקריירה" שהפנה את תשומת לבי אליה.

אובמה אצל מארון. Mark Maron/WTF Podcast

לֶמה הישראלים מקשיבים, ובאיזו מהירות?

סקר TGI ובו סיכום תוצאות ההאזנה לרדיו לשנת 2024 יצא לציבור ולפיו רשת ב' היא תחנת האקטואליה הארצית המובילה בישראל עם 21 אחוזי האזנה, לפני גל"צ, שזוכה ל 18% בלבד. תחנת המוסיקה גלגל"צ היא המואזנת ביותר בארץ - 25% מכלל המאזינים מתכווננים אליה.
בראש רשימת התחנות האזוריות המואזנות שומרת 99FM על מקומה עם 10%, לפני 103FM עם 9.2%, "רדיוס", עם 6.7% ורדיו "גלי ישראל", שרשמה עלייה מרשימה ל 6% האזנה. עוד נתון מענייו הוא העלייה החריגה בשיעור האזנה לרדיו צפון שבמהלך מלחמת חרבות ברזל התגייס בצורה מעוררת התפעלות לשדר את קשייהם ומצוקותיהם של תושבי האזור. עוד על הסקר, ב ice.
גם דו"ח האינטרנט השנתי של בזק פורסם ולפיו 21% מהנשאלים אמרו שבגלל ההרגל לשמוע הודעות קוליות ופודקאסטים במהירות מואצת, הם איבדו את הסבלנות לקצב הדיבור הרגיל של אחרים. הדו"ח המלא כאן.

אלה הטבלאות המלאות

FIRE AID

בעוד כמה שעות (30.1, 18:00 שעון החוף המערבי) יתקיים פסטיבל "FIRE AID" שמטרתו גיוס כספים עבור נפגעות ונפגעי השריפות בלוס אנג'לס. יעלו ויבואו: בילי אייליש ופיניאס, אדמה, רוח וכן - אש, גרין דיי, אלאניס מוריסט, אנדרסון פאאק, גוון סטפני, ג'וני מיטשל, קייטי פרי, ליידי גאגא, פינק, רד הוט צ'ילי פפרס, סטינג, ג'וני מיטשל, סטיבי ניקס ועוד. שמות נוספים ואורחות/ים מיוחדות/ים יצטרפו בהפתעה והאירוע יועבר בשידור חי בנטלפיקס, דיסני+ , פריים וידאו ופראמונט+. לצדו יתקיימו אירועים נוספים כשהמשמעותי ביותר הוא "G*ve a F*ck LA", ארוע שישתתפו בו סט. וינסנט, פרפיום ג'יניוס, קורטני ברנט, פיניאס, פרד ארמיסן ואחרות/ים. כל הפרטים כאן.

טקסים ופרסים

טקס פרסי הגראמי ה 67 יערך, בהנחייתו של טרבור נואה, ביום א' הקרוב, 2.2.25 והוא יועבר בשידור חי ב CBS ובפאראמונט+. בילי אייליש ו Charli XCX, עם שבע מועמדויות לכל אחת, יופיעו, כמו גם סברינה קרפנטר וצ'אפל רואן, שש מועמדויות לכל אחת מהן. ביונסה, בראש הרשימה עם 11 מועמדויות, לא תופיע. על תואר שיר השנה מתמודדים "TEXAS HOLD 'EM" של ביונסה, "אספרסו" של סאברינה קארפנטר, "BIRDS OF A FEATHER" של בילי אייליש, "360" של Charli XCX, השיר החדש-ישן של הביטלס "Now and then", קנדריק לאמאר ו "Not like us", צאפל רואן עם "!Good Luck, Babe" ו "פורטנייט" של טיילור סוויפט ופוסט מאלון. לרשימת המועמדים/ות המלאה, הכוללת את הבמאים הישראליים וניה היימן וגל מוגיה שביימו את "Taylor Swif" של A$AP Rocky, גשו לכאן.

ב 3.3.25 יערך טקס חלוקת פרסי האוסקר ה 97. אלה המועמדים בקטגוריות האודיטוריות, בתוספת לינקים לאלה שנמצאים ביוטיוב:

שיר השנה מתוך סרט

El Mal” - “Emilia Pérez", The Journey” - “The Six Triple Eight”, Like a Bird” - “Sing Sing”, Mi Camino” - “Emilia Pérez”, Never Too Late” - “Elton John: Never Too Late”

פס הקול המקורי של השנה

,The Brutalist” - Daniel Blumberg, “Conclave” - Volker Bertelmann

"Emilia Pérez” - Clément Ducol and Camille, “Wicked” - John Powell & Stephen Schwartz, “The Wild Robot” - Kris Bowers

   הסאונד הטוב ביותר בסרט

“A Complete Unknown”, “Dune: Part Two”, “Emilia Perez”, “Wicked”, “The Wild Robot”  

השירים מ"Wicked" לא מועמדים משום שהם לא נכתבו במיוחד עבור הסרט

חדשות סטרימינג ורשתות חברתיות

* פעילותה של טיקטוק בארצות הברית הופסקה לכמה שעות, הוחזרה וכעת ניטש קרב שמועות על רוכשיה הפוטציאליים. בין השמות שעלו: חברת מייקרוסופט, לארי אליסון מאורקל, Preplexity AI מבית ג'ף בזוס ו Open AI, קווין או'לירי מ"הכרישים" האמריקאית ובעלי האל.איי דודג'רס לשעבר, פרנק מק'קורט, מיסטר ביסט, היוטיובר #1 בעולם וכמובן אילון מאסק, כי למה לא. לידיעה.
* ספוטיפיי אומרת שהיא שילמה השנה עשרה מיליארד דולר תמלוגים למוסיקאים. 10,000 מהם קיבלו יותר מ 100,000$ כל אחד/ת.
* סקר סוף השנה של לומינייט מראה שמספר ההאזנות לשירותי הסטרימינג באון דימנד עלו בשנת 2024 ביותר מ 6% בארה"ב וביותר מ 17% ברחבי העולם.
* לאור הצהרתו של מארק צוקרברג על יישור הקו עם טראמפ ושינוי מדיניות בדיקת העובדות במטא ולאור היותו של אילון מאסק אילון מאסק, מייקל סטייפ מ REM הודיע שהוא עוזב את מטא, ורוברט סמית' מהקיור, את X. אמרו, והפצירו במעריציהם/ות לשקול לנהוג כמוהם.

* ועל הטרנדים העכשויים בעולמות הפודקאסטים בטור הזה של דרור גנות וכפיר נח מ ADIO.

                                  ועוד
* האשה הנפלאה, שורדת פסטיבל הנובה והזמרת הנהדרת יובל רפאל נוסעת לייצג את ישראל באירוויזיון. "מעניין לי ת'אוזן" היתה מהראשונים לזהות.
* כוכב האייטיז בילי איידול יוצא לטור ולצורך כך גייס את הסטנדאפיסט הלוהט-כרגע מאט ריף ואת ג'ואן ג'ט, שגם תופיע איתו, לפרומו משעשע שאפשר לראות כאן.

מהפרומו

שאלות נפוצות על זכויות יוצרים ופודקאסטים

נושא שמטריד פודקאסטרים/ות רבים/ות נוגע לסוגיות העולות במפגש עם חוק זכויות היוצרים כשהן/ם רוצות/ים לשלב מוסיקה מסחרית בפרקים שלהן/ם. ריכזתי עבורכן/ם, בקיצור נמרץ, כמה מהשאלות והתשובות הנפוצות:

מותר לי להשמיע בפודקאסט שלי שירים מסחריים?

לא.

אבל שלושים שניות מותר, נכון?

לא.

חמש?

לא.

למה?

זה מורכב. בגדול - יש המון בעלי זכויות שמקבלים המוני פניות מכל העולם. הפודקאסט שלך, נו אופנס, קטן מדי בשביל שהם יתעסקו איתו.

מה יעשו לי אם אפר את החוק?

או שיירטו לך את הפודקאסט, או שתקבל/י מכתבי איום מבעלי הזכויות או כלום - הם בכלל לא ישימו לב שעשית את זה.

המממ...

יש לך עוד אפשרויות.

מהן?

אם מה שאת/ה צריכ/ה הוא מוסיקה כלשהי ולא שיר ספציפי, תוכל/י להשתמש במוסיקות ספרייה חינמיות. חפש/י בגוגל Royalty free music. תוכל גם לבקש מאחד משירותי ה AI לכתוב משהו לפי פרומפט או ללכת למוסיקאי/ת שת/יכתוב משהו במיוחד עבורך.

אז למה ב"שיר אחד" משמיעים מוסיקה?

כי "שיר אחד" מופקת ע"י התאגיד שיש לו הסכם שמיכה עם כל איגודים היוצרים הרלוונטיים שתחום הפודקאסטים הוא רק סעיף אחד בתוכו.

מאיפה הידע?

אינני עורך דין אבל עבדתי בהשגת אישורי שימוש במוסיקה וסימנים מסחריים עבור משרדי פרסום ומפיקי סרטים במשך שנים. אני מכיר את החוק היטב וגם התחלתי לעבוד על פודקאסט נאראטיבי אודותיו במסגרתו ראיינתי שלל שחקנים מכל הזוויות הנוגעות לחוק. אני גם מלמד את החוק בקורסים שלי מזה כעשור.  

אם יש לכן/ם שאלות נוספות בעניין הרגישו נוח לשלוח לי אותן לכאן ואענה בפרטי ו/או בניוזלטר הבא, אם יהיה בהן עניין גם לקוראים/ות האחרים/ות.

עו"ד לענייני זכויות יוצרים ע"פ מידג'רני

פינת העברית

האקדמיה ללשון העברית, שצבעה את עצמה בצבע פוליטי בוהק כשבחרה לא להעמיד לשיפוט הציבור את המילה "הפקרה" כמילת השנה, הכריזה על "חטופים" כמי שזכתה בתואר. הטוקבקיסטים/ות לא אהבו את זה.

וקבלו את "למה אתה מדבר אלי ככה" - פודקאסט חדש מבית תאגיד השידור שבו ירון לונדון וד"ר סמדר כהן מתחקים אחרי גלגולי המבטא העברי מימי התנ"ך עד ימינו. הוא של "כאן", והוא כאן.

  וקצת כיף לפני סיום

* גנן גידל דגן בגן זה לחלשים. נסו את זה.

* איך תזהו עם העותק שלכם של "לד זפלין 2" שווה מאות דולרים, למרות שהוא נשמע פחות טוב ממרבית העותקים האחרים? כנסו וראו.
* פיטר ג'קסון נסע לאליפות קריקט בשביל להקליט את 25,000 האוהדים שהיו שם לטובת סצנה מ"שר הטבעות" ההסבר והתיעוד - כאן.
* יסמין וויליאמס, על גיטרה כפולה אצל סטיבן קולבר וזה פשוט יפהפה.
* והנה בחור שמנגן מוצרט ובאך לסירוגין, על שתי גיטרות בו זמנית.

* ישראל סטפן מנגן בפסנתר פסקולים לסרטים מצויירים מול מצלמת הטלפון שלו וזה חמוד ממש. הנה, תראו.

* אוסף הגיטרות, המגברים והפדלים של ג'ף בק עומד למכירה. בסרטון הזה של בית המכירות הפומביות כריסט'יס אפשר לראות חלק מהם.

* כמעט בכל ניוזלטר אני נותן במה לכלי נגינה חדשני/מקורי ומסתבר שכבר באייטיז בנו כאלה. הנה הסינת'אקס - קצת גיטרה, קצת סינתי.
* כמה יפה ה Rosita Commander Luxus, מערכת סטריאו מעוצבת בסגנון העתידני של 1970. יש לי יומולדת במאי.

* אוטוטיון - העז שבאולפן.
* והתחלתי להעלות סדרת סרטונים מושקעת המוקדשת לשירים שהייתי משמיע ברדיו בשנות ה 90 (בעיקר). KLF, ג'ינג'יות, טזמין ארצ'ר, עפרה חזה ועוד שמות שעושים טוב בפלייליסט שאפשר למצוא כאן.

12,000$ פלוס מינוס.

 פינת ההמלצות

הפעם בפינת ההמלצות שלנו, גיא הרלינג ממליץ על "Strong songs".

קירק המילטון, מוזיקאי מוכשר מפורטלנד, לוקח את הלהיטים הכי גדולים של 50 השנים האחרונות (מדייויד בואי ועד הקרדיגנז, ממדונה ועד קווינז אוף דה סטון אייג', מפליטווד מק ועד קימברה) ומפרק להם את הצורה, בניתוח מוזיקלי מעמיק שגם מסביר את מושגי היסוד שהוא מדבר עליהם (סולמות, אקורדים, משקלים ועוד) וגם נותן כבוד לכל תו בשיר.
גיליתי אצלו דברים שלא שמתי לב אליהם בחיים גם בשירים הכי חרושים, נחשפתי למיקסים מעניינים ול-ear candies מתוקים, ולמדתי המון אפילו על שירים שלא הכרתי. מאזינות/ים כאן.

מאזינות/ים לפודקאסט או לתכנית/תחנת רדיו שכולם/ן צריכים/ות להכיר? שילחו את ההמלצה שלכן/ם לכאן.

והמלצת הבית

מכירות/ים את אותות התחנה המוגזמים של הרדיו האמריקאי? על ההסטוריה שלהם ועל הקשר בין שמות התחנות לעולם הספנות בעוד פרק נהדר של 20K Hertz, כאן.

ואצלנו במכללה

החבר'ה בקורס הקריינות משתפרים והולכים והם לומדים ניואנסים וטריקים חדשים של המקצוע בכל שיעור. הערב (חמישי) הם יזכו לכיתת אמן עם אייל "סליחה, מסיכה" גלברג, הקריין שנודע בזכות עבודותיו עבור חברות האוטובוסים השונות וערוץ הטיקטוק המצליח שלו. קורס הרדיו נהנה מהרצאה על סאונד וציוד מפי ניר סייג (רדיוס, רדיו לב המדינה) ומכיתת אמן בנושא פודקאסטים שהעביר גיא פלביאן (גל"צ, התאגיד ועוד).
מחזור פברואר של קורס הקריינות מלא וההרשמה לקורס הרדיו והפודקאסטים הקרוב תסתיים בעוד כמה ימים. את הפלייליסטים המתארכים של עבודות הבוגרות/ים שלי תמצאו כאן (יוטיוב) וכאן (סאונדקלאוד).
לפרטים נוספים על אודות הקורסים ולסילבוסים המלאים שלהם, היכנסו לאתר המכללה ולכל שאלה בנוגע אליהם, הרגישו חפשי לפנות אלי.

גיא פלביאן (ולמרגלותיו אינדי של תיאודור) וניר סייג

זהו. כמו תמיד, אתם/ן מוזמנות/ים להעיר ולהאיר, להציע, לבקש ולשאול, להגיד שלום ולעקוב אחרינו בפייסבוק, באינסטגרם, בטיקטוק ובלינקדאין, יש שם קטעים מצולמים משיעורים, המלצות בוגרים/ות ועוד ועוד.
אם יש לכן/ם משהו לומר בעקבות מה שקראתן/ם כאן, או ידיעות שאתן/ן חושבות שמתאימות לכאן - זה המקום להגיב בו.
תודה שקראתן/ם, תודה ששלחתן/ם את הניוזלטר הזה למישהו/י שאתם/ן אוהבות/ים (ואם לא, זה זמן מעולה לזה), שימרו על עצמכן/ם וזיכרו - תמיד עדיף להקשיב מלשמוע.

שלכם/ן,

אמיר 

דיוויד לינץ (2025-1946)

הניוזלטר הזה מוקדש לדיוויד לינץ', במאי, מוזיקאי, אמן אמיתי.
כאן הקטע המפורסם והמרגש-תמיד שבו אנג'לו בדלמנטי, הפסנתרן הכמעט קבוע של לינץ', מספר על תהליך העבודה על נעימת הנושא של "טווין פיקס" וכאן' "Good day today", השיר שפותח את אלבומו הראשון של לינץ', הדבר הראשון שקפץ לי לראש כששמעתי על לכתו. יצירתו תישאר איתנו עוד שנים רבות.  

דיוויד לינץ'. דין הרלי

לניוזלטרים הקודמים ולהצטרפות לרשימת התפוצה הקליקו כאן 

צילום: שי בראל

 

 

  זה אני, הבעלים של מכללת "און אייר", המכללה המובילה בישראל לקריינות, רדיו ופודקאסטים.

להזמנת קריינויות
וואטסאפ - 050-5717340 (לתיק העבודות)

כיתבו לי
 amirascher2000@gmail.com

לאתר מכללת ON AIR