{{preheader}}

אם אינכם מצליחים לצפות במסר לחצו כאן

בכדי לא לפספס אף מהדורה, הרשמו לרשימת התפוצה כאן.

שלום לכולן/ם,

אני מקווה שהניוזלטר הזה מוצא אתכם/ן בטוב.

לפני שבועיים, בזמן שקריינתי את "גל רודף גל, ונשבר", הכתבה הנהדרת של אדוה קיזלשטיין ממוסף כלכליסט, בה היא חלקה את חוויותיה, רשמיה ובעיקר את תחושותיה כלפי פארק גלישת הגלים החדש SRF PARK TLV, הבנתי הבנה עמוקה ש AI לא יוכל להחליף אותנו הקריינים/ות. הבנתי שמה שאני עושה באותו רגע הוא משהו ש AI לא ידע לעשות לעולם, הבנתי שאני מרגיש, ושאם אני עושה עבודה טובה, אני מצליח לגרום גם למאזינות/ים שלי להרגיש.
מכירים את זה שאתם חושבים על משהו ואז פתאום מתחילים לראות אותו צץ בכל מני מקומות? בשבוע שעבר יצא לי להשתתף בשני אירועים מקצועיים בתחומי הקול: בכנס השנתי של איגוד הקול הישראלי ובמפגש נדיר שבין קרייני "המרכז לתרבות מונגשת" מבית הספרייה לעיוורים לבין מנויי/ות הספרייה, המאזינות/ים שלנו. מעולם לא הייתי אופטימי כל כך לגבי עתיד המקצוע שלנו ועוד אופטימיות באשר אליו תמצאו באייטם על הפרק האחרון בפודקאסט המוצלח של עמרי ברק ויואב צוקר, "טראש טק" שבו התארח מיכה קאופמן, מנכ"ל פלטרפורמת הפרילאנסרים Fiverr, שדיבר ספציפית על עולם הקריינות כאחד שלא גווע אלא להפך - מתעצם. לינק לפרק ואת תמליל החלק הרלוונטי בשיחה תמצאו בהמשך (כמו גם את מספר הטלפון שלי להזמנת קריינויות), דבר טוב לקרוא ולשמוע כשאתן/ם לא חושבות/ים על החטופים שלנו שבלתי נתפס שהם לא הוחזרו אלינו לפני 15 חודשים.

"מעניין לי ת'אוזן", מבית "ON AIR College", מכללת הקריינות, הרדיו והפודקאסטים המובילה שלי ובה חדשות מהעולמות שסאונד נוגע בהם, מספר 45, ספרו עליו למי שעשוי/ה להתחבר, נתחיל:

 

ביקורת התקשורת

* רועי כ"ץ, העיתונאי ובוגר התכנית לניהול סכסוכים באוניברסיטה העברית, התארח ב"סוכן תרבות" של קובי מידן ("כאן 11") ואחר כך בשלל פלטפורמות אחרות וסיפר על המחקר שהוא ערך יחד עם ד"ר יובל בנזימן - "שתי תחנות לשני עמים", שעוסק במתח התקשורתי והחברתי ששרר בין מאזינות/י גלי צה"ל לאלה של רשת ג', מתח ששיקף פער בין תפיסות עולם - גל"צ, עם מוסיקת השוליים שלה שהביאה איתה מורבידיות אינטלקטואלית מתנשאת, מול ג' הפּופּית שבה השמש תמיד זרחה על הרדיו ומודרן טוקינג שודרו כאילו היו הלהקה המובילה בישראל ובעולם, מה שעובדתית היה נכון. "חנוך לעם על פי דרכך, היא דרך המלודי מייקר וה NME", או "תן לעם את מה שהוא רוצה לשמוע" ובדֶר אותו. הדרך של ג' ניצחה כמובן, ע"ע "גלגל"צ" אבל יש לתת את הדעת גם על כך ששתי התחנות היו דומות בזה שבשתיהן לא שודרה מוסיקה מזרחית למעט בגיטאות ספציפיים (ומדובר בתקופת השיא של הזאנר, הימים של זוהר ארגוב, חיים משה, סמיר שוקרי, דקלון, ישי לוי, אלי לוזון, מרגול, זהבה בן ואחרות/ים שניפקו להיטים שמושמעים עד היום במסיבות שלא דופקות חשבון). הגזענות המובנית בגופי השידור לא היתה המצאה ישראלית: גם MTV הגדולה היתה נגועה בה בראשית ימיה כפי שאפשר לראות בראיון המכונן הזה עם דיוויד בואי מ 1983 שבו הוא סובב את הכסאות והפך למראיין ששאל על העדר המוסיקה השחורה ברשת המובילה. זה קטע מכונן, ולו רק משום החן הג'נטלמני שאפיין את בואי, אז בשיא הצלחתו המסחרית, ושבו הוא שאל את כל השאלות הקשות. את האייטם מ"סוכן תרבות" תמצאו כאן (מתחיל ב 26:40) ואפשר להגיע למחקר המלא של כ"ץ ובנזימן מכאן. אם לא תצליחו, שילחו לי מייל ואבקש אישור להעביר לכן/ם אותו.  

מתוך המדור "שלח מכתבך על פני המים", "מעריב לנוער", 1983.

* בניוזלטר הקודם סיפרתי על הראיון שנדב רביד, מנהל גלגל"צ היוצא, העניק לבן שלו ב"הארץ" ובו הוא ציין את החזרתם של המגישים/ות למרכז הבמה כאחת הסיבות להצלחת התחנה ולהצלחת הקדנציה שלו כמנהלה. גם אלון עידן, עורך בכיר ב"הארץ" קרא את הראיון, ואצל יאיר אסולין ב"התבודדות" ("כאן תרבות") שאל אם זו אכן הצלחה: "אתה שומע בחורים צעירים בני 20,19,18... שפשוט מבלבלים את המוח באופן קיטשי סנטימנטלי, אבל ריק, ירוד בחשיבות עצמית שלא תמיד ברור לך מאיפה היא נובעת... יש רצועות שממש זה מביך אותך. שיש לך צמרמורת ממה שאתה שומע...". והנה חזרו הטיעונים מאמצע שנות התשעים, רגע לפני שאלדד קובלנץ קיבל את ניהול התחנה לידיו ודרש משדרני/ות התחנה (ואני ביניהם) לסכור את פיהן/ם מאותה סיבה בדיוק. המעגל הושלם. האייטם כאן, והוא מתחיל ב 44:20.

טכנולוגיה ו AI

בפרק האחרון של "טראש טק", עמרי ברק ויואב צוקר ראיינו את מיכה קאופמן, מנב"ל פלטרפורמת הפרילאנסרים Fiverr, ושאלו אותו ספציפית לגבי מקצוע הקריינות.

הנה תמלול הרגע הזה בשיחה:
ב: "קריינות. באמת. אחת הקטגריות המובילות אצלכם, ברגע זה נעלם באמצעות הבינה המלאכותית."

ק: "ממש לא, קריינות בעלייה."
ב: "תסביר"

ק: "אני אסביר, תראו, AI יודע לעשות Quick and Dirty מאוד טוב, אבל אם אתם מחפשים משהו שהוא ברמה של Production Ready, שהוא ברמה שלא היית נותן ל-AI להקליט פרסומת, לסופר בול או לרדיו, או אפילו ליוטיוב, אלא אם כן אתה עסק מאוד קטן, שגם ככה אין לו תקציב להוציא על קריין נורמלי, ואתה מנסה למצוא כל דרך שיש. את השכבה הזאת זה יחליף. AI לא יכול לדבר ברגש, אין לו את האינטונציה".

ב: "בינתיים, בינתיים".

ק: "בסדר... תראו, היום אנחנו רואים בזה עלייה, מי שלא היה לו תקציבים קודם בשביל זה גם לא יזמין את זה היום, וזה בסדר. מי שמחפש קול מאוד ייחודי, אז יחפש את הקול הייחודי, אבל הוא גם רוצה לדבר עם הקריין, הוא רוצה להסביר לו, הוא רוצה להיכנס לדקויות".

ב: "את הפאוזה במקומה הנכון."

ק: "נכון. ואם באיזשהו שלב... הקטגוריה הזאת תיכחד, כי אנשים לא יבינו את היתרון שיש בקול אנושי אז היא תיכחד, אוקיי ובזמן הזה עשרות קטגוריות חדשות נוצרות שלא היו קיימות לפני דקה".

אני לא חושב שיגיע רגע שבו אנשים לא יבינו את היתרון שיש בקול אנושי; גם הרובוט/ית הטוב/ים ביותר לא יוכלו לקרוא לילד/ה סיפור לפני השינה כמו שאמא עושה - אנחנו יצורים מזן "יונקים". כן, יהיו הורים שיעשו אאוטסורסינג למכונות, אבל יהיו רבים/ות שיחפשו את הדבר האמיתי, העשיר והמורכב, זה אפשר להזדהות איתו ולהתרפק עלו והיי - זה רק יעלה את התעריפים שלנו, הקריינים/ות בשר ודם. את האייטם בתכנית המרתקת תמצאו בדקה ה 13:45 כאן. 

מיכה קאופן ב"טראש טק"

פרסים והמלצות האזנה

למי שמחפש/ת המלצות לפודקאסטים טובים, כאן תמצאו את רשימות המועמדים והזוכים בתחרות הפודקאסטים השנתית, ה "Ambies", וכאן את אלה של  "Webby Awards", מסודרים לפי קטגוריות ותחומי עניין.

סרטי מוסיקה שיעלו בקרוב

* סם מנדס מביים סדרה בת ארבעה פיצ'רים על הלהקה החשובה מכולן. הם מתוכננים לראות אור באפריל 2028 ואת פול מקרטני ישחק פול מסקל ("אחרי השמש"), את ג'ון לנון - האריס דיקינסון ("משולש העצבות"), ג'וזף קווין ("דברים מוזרים") ישחק את ג'ורג' האריסון, ובארי קיוגן ("באטמן") את רינגו סטאר. כתבה מבית NBC אודות סדרת הסרטים, תמצאו כאן.

* דוקו חדש של HBO על בילי ג'ואל יגיע למסכים בקיץ. הבמאית היא סוזאן לייסי ("שפילברג").

יאפרו אותם. IMDB.

סאונד ובריאות

* תחשבו על הסיטואציה הבאה: אשה, נניח עם שיתוק מוחין, מדמיינת את עצמה אומרת משפט. מודל בינה מלאכותית, שמחובר אליה באמצעות שתל במוח, מזהה את הכוונה שלה לדבר, מפענח את המילים שהיא חושבת לומר ומדבר אותן בקול שהיה לה לפני הפציעה. מדהים, נכון? עכשיו תפתחו עיניים - זה כאן, כולל וידאו ועוד פרטים, בפוסט של מתי מריאנסקי ב"עליית המכונות".

* אדם מוּנדר, סוכן נדל"ן, מתמחה בִּפְליפּים (Flips) של נכסים ואדם עם חירשות, פיתח תוכנה שעוזרת לחרשים לתקשר עם הסביבה ולהפך: מצד אחד היא מתרגמת קול לטקסט ומצד שני - שפת סימנים לטקסט שהשומע/ת יכול/ה לקרוא. שמה Omnibridge ואת הטד טוק של מונדר, שבו הוא מדגים את הפלטפורמה, תמצאו כאן.

* כתוביות בסרטים התחילו כשירות לחרשים והיום הם מאסט בכל ריל וריל. ספרים קוליים נולדו כדי להנגיש טקסטים לעיוורים וכעת הם נחלת המיינסטרים. על העבר, ההווה והעתיד של ההנגשה הקולית, אחד העתידים של הסאונד בכלל, בפרק הזה של הפודקאסט "Twenty Thousand Hertz" ועוד על ספרי שמע, בהמשך.

* מחקר שצוטט ב YNET הראה ששמיעתן של נשים טובה מעט יותר מזו של גברים, שאנ/שים בעיר שומעות/ים פחות טוב מא/נשים בכפר (מן הסתם כי זיהום הרעש שם גבוה יותר), שא/נשים שחיים ביערות שומעות/ים טוב יותר מאלה שלא (גם זה הגיוני: היער רוחש חיים וסכנות ואוזן חדה עוזרת לשרוד שם), שאנ/שים שחיים בגובה פני היום שומעות/ים טוב יותר מאלו שבהרים (עניין של לחץ אוויר?) ושדוברי שפות אפריקאיות מסויימות ניחנים בשמיעה טובה באופן יוצא מגדר הרגיל. הכתבה המצטטת כאן.
* חברת אפל, שלוקחת את עניין ה Well being באמצעות מוסיקה ברצינות, תטמיע בעידכון הבא של ה iOS 18.4 ארבעה פלייליסטים של מוסיקת אמביאנט: לשינה, הרגעות, פרודוקטיביות ורווחה נפשית.

חדשות לייב

* הנשיא טראמפ, בחור עסוק, חתם על צו שמטרתו מניעת ספסרות בכרטיסים להופעות. למה? למשל כי כרטיסים להופעה של ליידי גאגא במדיסון סקוור גארדן נמכרים בשוק המשני ב 8,000$ ויותר. מנכ"ל Live Nation מיהר לברך ולטקס החתימה הוזמן קיד רוק.

* בסוף אוגוסט יערך ב "Spere" של לאס ווגאס "Unity", פסטיבל אודיו-ויזואלי חסר תקדים ביוזמת פסטיבל טומורולנד ו"Insomniac".

* ביונסה לא מצליחה למלא אולמות. מחירי הכרטיסים ירדו עד ל 25$. גם קופות פסטיבל קאוצ'לה בקשיים.  

טראמפ ורוק. האינדיפנדנט / X

                                  מוסיקה
* קופסא ובה שבעה אלבומים ו 83 שירים של ברוס ספרינגסטין ש 74 מהם לא ראו אור מעולם, תצא ביוני. תודה לי (Lee)!

* צ'אקה קאן הודיעה שתשחרר מוסיקה שהיא הקליטה עם פרינס בסשנים שלא ראו אור עד כה. צ'אקה התפרסמה בארץ בזכות החידוש שלה ל "I feel for you" של הנסיך.

בקצרה..

* אילון מאסק הציע, במסגרת DOGE, לבטל את התקצוב הפדרלי ל NPR ו PBS, המקבילות האמריקאיות של תאגיד השידור שלנו. רק 1%-10 מהתקציב של NPR (רשת תחנות הרדיו הציבורית האמריקאית) מגיע מהממשל בעוד שהשאר מגיע מתרומות, חסויות ומימון מאזינים. סקר העלה ש 43% מהאמריקאים חושבים שהממשל צריך להמשיך בתיקצוב, 33% מהם לא בטוחים, ו 24% מתנגדים.  

* ספרים קוליים הם ההווה והעתיד. כתבה על התחום כאן ופרטים על קורס חדש שלי, ראשון מסוגו בארץ, לקריינים/ות של ספרי שמע, תמצאו כאן. אנחנו פותחים ביוני.

* על ההסטוריה של סאונד הטריילרים בקולנוע, בפרק הזה של 20K Hertz.
* בצל הביקורות המתלהבות עד אקסטזה מהטור החדש של הסקס פיסטולס, סקין מ"סקאנק אנאנסי" נזכרה בשגרת המחוות האנטישמיות של הקהל שלהם בטור בו היא חיממה אותם בניינטיז.

* לאחר שישה חודשי רסטורציה מאומצת, אולפני אבי רואד פתחו מחדש את אולפן 1 שלהם. כתבה ו-ווידאו על התהליך שנועד לשמר את הסאונד המיתולוגי של האולפן שבו הוקלטו פסי הקול של שודדי התיבה האבודה, שר הטבעות, הארי פוטר, ברבי, מרשעת ועוד, כאן.

Studio 1. צילום: Ben Esbach

פינת העברית - הציץ או היציץ? הכניס או היכניס?

זוכרים שורשים? השורש של "הציץ" הוא צ.ו.צ. השורש של "היכניס" - כ.נ.ס. זה רמז לתשובה. כשהאות האמצעים בשורש היא ו' או י', שימו הֶ' (בתנועת E) - הֶציץ, הֶרים (ר.ו.מ), וכולי. אחרת - הי. היסביר (ס.ב.ר), היפעיל (פ.ע.ל).
ועוד חוק - אם האות השניה היא ח' - אימרו הֵֶ - הֵֶחליט, הֵֶחטיף, הִֶחמיר.
הֶחסרתם פעימה?

מֶציץ

  קצת כיף לפני סיום

* ילדי אייטיז ומבוגרים יותר: הכרתם גוף קסטה של TEAC שאפשר היה להכניס אליו גלילים של סרטי הקלטה ובזה לחסוך את תועפות המקום שהקסטות תפסו בכל תיק שהסתובבנו איתו? אני לא, אבל גם אם מדובר בשקר אינטרנטי, זה אחלה שקר. תראו כאן.

* ואגב קסטות: גם אתן/ם קיבלתן/ם את הפרסומות למגן הטלפון שנראה כמו ערימות קסטות מסחדרות לפי להקות/ז'אנרים? הנה היא.

* לטובת מי שלא ת/יסע לחו"ל בחג, הנה שחזור אמין ומשעשע של סאונד ההודעות בנתב"ג.

* היוזר המכונה "elestepariosiberiano" הוא אחד המתופים המטורפים שראיתי. תראו מה הוא עושה ל "Don't stop till you get enough" של מייקל ג'קסון.

* ג'וקבוקס-קומפקט דיסק-נייד, כאן.

* גיטרה עם אפקט וואה-וואה בילט אין, כאן.

* איך נשמעת סעודה של 25 תולעי עץ המכרסמות גזע ישן? קצת כמו גשם של במבוק.
* גוגל טרנסלייט עזר לי לתרגם מיפנית: "מאווררים, ברקודים וטלוויזיות ישנות. Electronicos Fntasticos הוא קולקטיב יפני שבוחן את האפשרויות של יצירת מוזיקה אלקטרומגנטית מתוך מכשירים אלקטרוניים המתקרבים לסוף חייהם." תלחצו כאן, זה מטורף כמו שזה נשמע.

* ומי זה הבחור הסקסי הזה? זה הפטיפון LP.VAN

ואצלנו במכללה

מחזור דצמבר של קורס הקריינות, (אחד הטובים!), סיים, קיבל תעודה ויצא אל השוק חמוש בתיק עבודות מרשים. אחד מהם כבר שלח לי עבודה ראשונה, אחרת מצאה סוכנת. מחזור פברואר של קורס הקריינות התארח באולפני שפ"א לסשן קריינות פרסומות וקורס הרדיו למד את חוק זכויות יוצרים, איך להעזר בכלי AI בעת הכנת פודקאסטים, ויצא לתרגיל בתורת הראיון.
קורס חדש, ראשון מסוגו, שילמד את התחום הפורח של קריינות ספרי שמע יפתח ב 17.6 (סילבוס, מחיר השקה מיוחד וכל שאר הפרטים כאן); מחזורי קורסי הקריינות והרדיו הקרובים יפתחו ב 15.6 וב 16.6 בהתאמה. כל הפרטים באתר המכללה.  

את הפלייליסטים המתארכים של עבודות הבוגרות/ים שלי תמצאו כאן (יוטיוב) וכאן (סאונדקלאוד), לפרטים נוספים אודות הקורסים ולסילבוסים המלאים שלהם, היכנסו לאתר המכללה ולכל שאלה בנוגע אליהם, הרגישו חפשי לפנות אלי.

דני סחנובסקי, מחזור פברואר 25, אחרי סשן מוצלח באולפני שפ"א

זהו. כמו תמיד, אתם/ן מוזמנות/ים לעקוב אחרינו בפייסבוק, באינסטגרם ובטיקטוק.
אם יש לכן/ם משהו לומר בעקבות מה שקראתן/ם כאן או אם אתן/ם נתקלות/ים בידיעות שנראות לכן/ם מתאימות -הרגישו חפשי לחלוק כאן ואם אתן/ם רוצות/ים להמליץ על פודקאסט או תכנית/תחנת רדיו שעושה לכן/ם את זה, זה המקום. אני מבטיח לפרסם כל תגובה לא פוגענית שתגיע.
שיהיה חג שמח, ש 59 החטופים/ות יוחזרו ויאפשרו לנו להתחיל תהליך של ריפוי;
תודה לאפרתי, תודה שקראתן/ם, ששלחתן/ם את הניוזלטר הזה למישהו/י שאתם/ן מפרגנים/ות לו/ה , שימרו על עצמכן/ם מפי הדיקטטורה וזיכרו - תמיד עדיף להקשיב מלשמוע.

להשתמע בעוד שבועיים,
שלכם/ן,

אמיר 

לניוזלטרים הקודמים ולהצטרפות לרשימת התפוצה הקליקו כאן 

צילום: שי בראל

 

 

זה אני, הבעלים של מכללת "און אייר", המכללה המובילה בישראל לקריינות, רדיו ופודקאסטים.

להזמנת קריינויות
וואטסאפ - 050-5717340 (לתיק העבודות)

כיתבו לי
 amirascher2000@gmail.com

לאתר מכללת ON AIR