{{preheader}}

אם אינכם מצליחים לצפות במסר לחצו כאן

ניוזלטר "בית מורשת" מס' 423
שבת פרשת אמור תשפ"ה

כניסת שבת: 18:59 | צאת שבת: 20:11

כיצד יש להתייחס ליהדות הגולה? | הרב אלי קפלן

 "וַיְדַבֵּ֥ר אֶל־מֹשֶׁ֥ה לֵּאמֹֽר׃ דַּבֵּ֞ר אֶל־בְּנֵ֤י יִשְׂרָאֵל֙ וְאָמַרְתָּ֣ אֲלֵהֶ֔ם מוֹעֲדֵ֣י ה' אֲשֶׁר תִּקְרְא֥וּ אֹתָ֖ם מִקְרָאֵ֣י קֹ֑דֶשׁ אֵ֥לֶּה הֵ֖ם מוֹעֲדָֽי" (פרק כג, א–ב). פתיחה מיוחדת זו לפרשת המועדים שבפרשת אמור אומרת דרשני – הרי די היה לומר 'אלה מועדי ה'. מה משמעות הביטוי "אשר תקרא אותם מקראי קודש – אלה הם מועדַי'. הרי ממילא מדובר על מועדי ה' ולא על מועדי ישראל? חז"ל לומדים מפסוק זה שמי שקובע את המועד המדויק של המועדים אלו הם ישראל, על ידי בית הדין שמוסמך לעבר חודשים ולעבר שנים (להוסיף חודש שלם מדעתו).

רבי שמעון בר יוחאי מסביר את הדברים: "אֵלֶּה מוֹעֲדֵי ה', מַה זֶּה מוֹעֲדֵי ה'? רַבִּי שִׁמְעוֹן אָמַר, הֵם מֵה', שֶׁבּוֹ נִקְשְׁרוּ מִמַּטָּה לְמַעְלָה וּמִמַּעְלָה לְמַטָּה. כֻּלָּם קְשׁוּרִים בּוֹ, וְכֻלָּם מִתְעַטְּרִיםומתאחדיםלְהִקָּשֵׁר קֶשֶׁר אֶחָד בַּקֶּשֶׁר שֶׁל הַמֶּלֶךְ. מָה הַטַּעַם? כְּמוֹ שֶׁמֶּלֶךְ יוֹרֵשׁ אֶת הָאָב וְהָאֵם, וְאָחוּז בְּאוֹתוֹ קֹדֶשׁ וּמִתְעַטֵּר בָּהֶם, כָּךְ כָּל אוֹתָם שֶׁאֲחוּזִים בַּמֶּלֶךְ צְרִיכִים לְהִזְדַּמֵּן לְאוֹתוֹ מָקוֹם עֶלְיוֹן שֶׁנִּקְרָא קֹדֶשׁ, כְּדֵי שֶׁכֻּלָּם יִתְאַחֲדוּ כְאֶחָד. וְעַל כֵּן נִקְרָא מוֹעֲדֵי ה', וְאַחַר כָּךְ מִקְרָאֵי קֹדֶשׁ, שֶׁהֲרֵי בָּהֶם מִתְעַטֵּר בַּמֶּלֶךְ" (ח"ג פרשת אמור דף צג, ב).

הזמנים המיוחדים הללו אינם נשארים רק ברבד העליון שלהם. מועדי ה' אלה צריכים להתגלות בעולם הזה בתור "מקראי קודש" – זמנים שנקראים קדש. דבר זה יכול להיות רק כאשר עם ישראל כולו מחובר למועדי ה' הללו והופך אותם ממועד רוחני עליון לקודש המתגלה בתוך המציאות. "מקראי קדש" כי המימוש תלוי בקריאתם של ישראל.

אכן, הגמרא (סנהדרין יא, עיינו שם) מונה כמה סיבות המאפשרות לעבר את השנים, כפי שפסק הרמב"ם: "וְיֵשׁ שָׁם דְּבָרִים אֲחֵרִים שֶׁהָיוּ בֵּית דִּין מְעַבְּרִין בִּשְׁבִילָן מִפְּנֵי הַצֹּרֶךְ. וְאֵלּוּ הֵן. מִפְּנֵי הַדְּרָכִים שֶׁאֵינָן מְתֻקָּנִין וְאֵין הָעָם יְכוֹלִין לַעֲלוֹת מְעַבְּרִין אֶת הַשָּׁנָה עַד שֶׁיִּפָּסְקוּ הַגְּשָׁמִים וִיתַקְּנוּ הַדְּרָכִים. וּמִפְּנֵי הַגְּשָׁרִים שֶׁנֶּהֶרְסוּ וְנִמְצְאוּ הַנְּהָרוֹת מַפְסִיקִין וּמוֹנְעִין אֶת הָעָם וּמִסְתַּכְּנִין בְּעַצְמָן וּמֵתִים מְעַבְּרִין אֶת הַשָּׁנָה עַד שֶׁיְּתַקְּנוּ הַגְּשָׁרִים. וּמִפְּנֵי תַּנּוּרֵי פְּסָחִים שֶׁאָבְדוּ בַּגְּשָׁמִים וְאֵין לָהֶם מָקוֹם לִצְלוֹת אֶת פִּסְחֵיהֶם מְעַבְּרִין אֶת הַשָּׁנָה עַד שֶׁיִּבָּנוּ הַתַּנּוּרִים וְיִיבְשׁוּ. וּמִפְּנֵי גָּלֻיּוֹת יִשְׂרָאֵל שֶׁנֶּעֶקְרוּ מִמְּקוֹמָן וַעֲדַיִן לֹא הִגִּיעוּ לִירוּשָׁלַיִם מְעַבְּרִין אֶת הַשָּׁנָה כְּדֵי שֶׁיִּהְיֶה לָהֶם פְּנַאי לְהַגִּיעַ" (הלכות קידוש החודש ד, י).

רש"י מביא רק את הסיבה האחרונה שמובאת ברמב"ם: "דבר אל בני ישראל, מועדי ה'. עֲשֵׂה מוֹעֲדוֹת שֶׁיִּהְיוּ יִשְֹרָאֵל מְלֻמָּדִין בָּהֶם, שֶׁמְּעַבְּרִים אֶת הַשָּׁנָה עַל גָּלֻיּוֹת שֶׁנֶּעֶקְרוּ מִמְּקוֹמָן לַעֲלוֹת לָרֶגֶל וַעֲדַיִן לֹא הִגִּיעוּ לִירוּשָׁלַיִם". כאשר מתברר לבית הדין בירושלים שיש קהילות בגלות שיצאו למסע ארוך של עליה לרגל והן לא יגיעו בזמן, יכול בית הדין להוסיף חודש שלם לשנה, כדי שכולם יוכלו להיות במועד בבית המקדש.

הדברים מבוססים על מדרש "ספרא", המביא רק את הסיבה הזו לעיבור שנה: "ומנין שמעברין את השנה על הגלויות שגלו ועדיין לא הגיעו? תלמוד לומר 'בני ישראל..מועדי ה'" – עֲשֵה את המועדות שיעשו אותם כל ישראל". הנימוק הוא שהעלייה לרגל צריכה להיות בהשתתפות של כל עם ישראל, גם יושבי הגולה. כפי שמסביר ה"חפץ חיים" בפירושו לספרא: "אשר תקראו אותם מקראי קודש", משמע שיהא באופן שכל ישראל יקראו אותם מקראי קודש ואם לא הגיעו כל הגלויות לא יקראו אותם כולם" (בעצם הדרשה מתייחס לסיפא של הפסוק "אשר תקראו אתם", ולכן נאמר בתחילה "גו'").

לעומת זאת, רש"י מסביר שהסיבה היא "שיהיו ישראל מלומדים בהם" ולא מפני שהחיוב הוא רק כאשר כולם נמצאים, כפי שהסביר במפורש בפירושו לגמרא: "ומפני גליות ישראל – בני הגולה הרחוקים ונשמע לבית דין שנעקרו ממקומן לעלות לרגל לעשות פסחיהם ועדיין לא הגיעו שאם לא יעברוה לא ירגילו לבא בפסח". אם פעם אחת בני הגולה יגיעו מאוחר, הם יתייאשו מלבוא בשנה הבאה. כי הם ירגישו שאנשי ארץ ישראל ינם מתייחסים אליהם בצורה יפה.

לפי הבנתו של רש"י, אף שאין חיוב לחכות לכל עם ישראל, בית הדין מעבר את השנה, כי חשוב לו שכולם ירגישו מחוברים לעלייה לרגל – גם בני הגולה. לכן המחשבה של בית הדין היא לא על החג הקרוב, אלא על ההשלכה הרחבה יותר: אם לא יתחשבו בבני הגולה, בני הגולה ילכו ויתרחקו ולא תהיה להם תחושת שייכות לבית המקדש.

לעומת זאת, לפי הבנתו של החפץ חיים בדברי ה"ספרא", כפי שנראה, לכאורה, באופן פשוט מדבריו, הסיבה היא שבלי בני הגלות אי אפשר לקיים בכלל את המועדים בבית המקדש.

נראה שרש"י מסביר כך את הדברים, מכיוון שאין מקור הלכתי מפורש האומר שתנאי לחגיגת המועדים בבית המקדש הוא רק כאשר כולם נמצאים, ואף ישנם מקורות רבים שמהם משמע שלא כך הם הדברים.

נראה כי הסיבה שהמדרש ובעקבותיו רש"י מביאים רק את הסיבה הזו היא כי זהו השורש לכל הסיבות האחרות, משום שהמטרה של העלייה לרגל היא שעם ישראל כולו יהיה באותה עת בבית המקדש. כי יש שמחה מיוחדת בכך שכולם נמצאים וכולם מרגישים מחוברים.

כפי שמסביר הרמב"ן בפירושו: "וְטַעַם 'מִקְרָאֵי קֹדֶשׁ', שֶׁיִּהְיוּ בַּיּוֹם הַזֶּה כֻּלָּם קְרוּאִים וְנֶאֱסָפִים לְקַדֵּשׁ אוֹתוֹ, כִּי מִצְוָה הִיא עַל יִשְׂרָאֵל לְהִקָּבֵץ בְּבֵית הָאֱלֹהִים בְּיוֹם מוֹעֵד לְקַדֵּשׁ הַיּוֹם בְּפַרְהֶסְיָא בִּתְפִלָּה וְהַלֵּל לָאֵל בִּכְסוּת נְקִיָּה, וְלַעֲשׂוֹת אוֹתוֹ יוֹם מִשְׁתֶּה, כְּמוֹ שֶׁנֶּאֱמַר בַּקַּבָּלָה "לְכוּ אִכְלוּ מַשְׁמַנִּים וּשְׁתוּ מַמְתַקִּים וְשִׁלְחוּ מָנוֹת לְאֵין נָכוֹן לוֹ כִּי קָדוֹשׁ הַיּוֹם לַאֲדֹנֵינוּ וְאַל תֵּעָצֵבוּ כִּי חֶדְוַת ה' הִיא מָעֻזְּכֶם" (נחמיה ח י). וְהִנֵּה "מִקְרָא קֹדֶשׁ" מִלְּשׁוֹן "קְרוּאֵי הָעֵדָה" (במדבר א טז), "אַחֲרֵי כֵן יֹאכְלוּ הַקְּרֻאִים" (שמואל א ט יג), וְכֵן "עַל כָּל מְכוֹן הַר צִיּוֹן וְעַל מִקְרָאֶהָ" (ישעיהו ד ה), הַמְּקוֹמוֹת שֶׁנִּקְרָאִים שָׁם שֶׁיִּתְקַבְּצוּ בָּהֶם קְרוּאֵי הָעֵדָה".

עוד ראוי לשים לב לביטוי מיוחד שנאמר כאן: "גָּלֻיּוֹת יִשְׂרָאֵל שֶׁנֶּעֶקְרוּ מִמְּקוֹמָן". האמירה הזו מתייחסת לגלות כמקום שבו גרות אותן קהילות ואל העלייה לרגל כ"עקירה ממקומן". לכאורה, היינו מצפים מחז"ל שיתייחסו בצורה שלילית לכך שיש קהילות בגלות ולא יאמרו שהן "נעקרו ממקומן". נראה שחכמים הבינו שכדי שבני הגלות ימשיכו לשמור על קשר עם ארץ ישראל ויגיעו במועדים לבית המקדש, כדאי להתייחס אליהם בכבוד, להתחשב בהם ולהעריך את המאמץ הגדול שהם עושים בעקירתם ממקומם ההרגיל.

כאז כן היום, כדי שעם ישראל כולו ירגיש שיש לו חלק בארץ ישראל, עלינו להיות רגישים לקשיים, הן של עולים חדשים והן של יהודים הבאים לביקור בארץ הקודש. כי הדבר החשוב ביותר היא התחושה שהם חלק מאיתנו כדי "שיהיו מלומדים" להגיע בכל עת לארצנו.

השבוע בערוץ מורשת – פרשת אמור

  • בקצרה על ל"ג בעומר
  • מפניני רש"י – מה זה באמת קידוש השם?
  • פרשת השבוע שלי – על פרשת אמור עם הרב אלי קפלן וחן נח רגב
  • כמה מילים על ספר הזוהר ולמה חוגגים בל"ג בעומר במירון דווקא?

    לכל העדכונים>
    ארגנו לכם בפנים גם מבצע מיוחד לקראת חג השבועות. מוזמנים!

 

קצר לשבת | הרב אסף כהן

שתי דקות על פרשת אמור עם הרב אסף כהן. והפעם – על דוגמה אישית בחינוך.

לצפייה יש ללחוץ על התמונה.

מתכוננים לצעדת יום ירושלים במעלה אדומים – עקבו אחרי הפרסומים

הזדמנות למגוון פעילויות במוסדות חינוכיים
רכזי/ות טיולים יקרים ויקרות – זה הרגע!

עוד לא התחילה שנת הלימודים הבאה, אבל זה בדיוק הזמן לתפוס את התאריכים הכי טובים!
אנחנו במרכז חווית מחברות כאן בשבילכם – עם כל הלב, הניסיון והשטח!

למה לבחור בנו?

  • צוות מדריכים מנוסה וקשוב
  • שילוב מושלם בין ערכים, חוויה וחיבור לשטח
  • תכנים מותאמים אישית לכל שכבת גיל
  • עמידה מלאה בדרישות הבטיחות והנהלים של משרד החינוך
  • פתרונות לוגיסטיים מקצה לקצה – אתם רק צריכים להגיע


נשארו תאריכים מבוקשים לשנת הלימודים הקרובה – זה הזמן לסגור!

נשמח לעזור בבחירת מסלולים, התאמה לתוכנית הלימודים ובניית חוויה משמעותית לתלמידים.

צרו קשר עכשיו – ונתכנן יחד את הטיול הבא שכולם ידברו עליו!

טלפון 055-9866246

לתיאום פגישה

לאתר שלנו

היסטוריה בקטנה | עשהאל נמיר

2 אירועים היסטוריים משמעותיים בהחלט התרחשו השבוע, אחד בתאריך העברי י"ד באייר, והשני – בתאריך הלועזי 15 במאי.
מאמין שכולם יודעים מה קרה ב־15 במאי 1948 – כמובן! הכרזת העצמאות של מדינת ישראל!
אירוע מרגש במיוחד שהתרחש בשיאה של מלחמת העצמאות.

אבל האירוע השני, שהתרחש כשנה לפני כן, הוא אירוע חשוב בפני עצמו ובו נתמקד:
הפריצה לכלא עכו.
️️️️️️️️️️

מראשית תקופת השלטון הבריטי בארץ ישראל הופעל כלא עכו, כלא שפעל כבר לפני כן בתקופה העות'מאנית בעכו.
בכלא היו אסירים יהודים מארגוני האצ"ל, הלח"י וההגנה ואסירים ערביים בשני אגפים שונים, האגף היהודי והאגף הערבי.

אחד האסירים הידועים שישבו בכלא עכו היה זאב ז'בוטינסקי, שנאסר על כך שהיה ממארגני ההגנה היהודית בירושלים.

כלא עכו היה גם המקום היחיד בארץ שבו הוצאו יהודים להורג בתלייה, וגם אסירים יהודים שנידונו למוות בכלא בירושלים הועברו לעכו.

בנסיון לשחרר אסירים, ובהם 4 נידונים למוות, החלו הנסיונות לתכנון מבצע פריצה לכלא.

צריך להבין! זהו אחד מבתי הכלא המוגנים ביותר באותה תקופה!

מלאכת התכנון התרחשה בשני מאמצים, תכנון מתוככי הכלא ותכנון מבחוץ.
האסירים שותפי הסוד החלו בבדיקות מעמיקות אחר מערך האבטחה של הכלא, נקודות תורפה ועוד.
וראשי האצ"ל מחוץ לכלא ניהלו את התכנון הקפדני מבחוץ שכלל את מציאת נקודת הפריצה האידיאלית – דופן של האגף הערבי שפונה לכיוון אחד הרחובות הצדדיים, רכישת רכבים ומדי צבא בריטיים והברחת בגדים אזרחיים וחומרי נפץ לתוך הכלא.
-------------------------------------------
התכנית הייתה כזאת:
אנשי האצ"ל מחוץ לכלא יתחפשו ליחידת הנדסה בריטית וינועו בשיירת רכבים לכיוון הכלא.
בזמן שהם יטמינו את חומרי הנפץ על הקיר, האסירים בתוך הכלא ידאגו ליצירת כאוס ולפריצת השערים המובילים לאגף הערבי.

כשניתן האות, הדופן החיצונית פוצצה והאסירים מארגוני האצ"ל והלח"י (אנשי ההגנה לא שותפו בפרטי המבצע בגלל סכסוכים בין המחתרות), פרצו לאגף הערבי והחלו לצאת מהכלא.

בעיר עכו הבינו הערבים שהיהודים בורחים מהכלא והחלו לעזור לבריטים לתפוס אותם.
הבורחים נתקלו בדרך בכוח עתודה בריטי, והתחיל קרב שבו נהרגו מפקד המבצע דב כהן ועוד כמה לוחמים ואסירים.

182 אסירים ערבים ניצלו את האירוע וברחו גם הם, אבל רובם נתפסו בדרך.
41 אסירים מהלח"י והאצ"ל ברחו מהכלא, מתוכם 27 יצאו לחופשי. השאר נתפסו או נהרגו.

שלושה לוחמים שנעצרו בפעולה נידונו לעונש מוות.
בתגובה לזה תפסו אנשי האצ"ל שני קצינים בריטיים ואיימו כי אם השלושה יוצאו להורג, יעשו אותו דבר לקצינים הבריטיים.
האיום לא השפיע, ושלושת הנידונים למוות עלו לגרדום והוצאו להורג (בסך הכל 8 אסירים יהודיים הוצאו להורג בתלייה בכלא עכו ועוד קצין בריטי יהודי אחד).
באותו יום הוציאו אנשי האצ"ל להורג את שני הקצינים הבריטיים.

הפריצה לכלא וההוצאה להורג של הקצינים הבריטיים היו שני אירועים שעליהם היו חילוקי דעות, מה נכון היה לעשות והאם.
אך על הבריטים האירועים הללו השפיעו חזק ותרמו להחלטה על סיום המנדט בארץ, ומה שיוביל בסוף גם להכרזת המדינה.

בתמונות – איזור הפריצה מהכלא, ז'בוטינסקי בכלא עכו, שלושת עולי הגרדום, קטע מנאום מנחם בגין על הפעולה.

.........................................

אהבתם? שתפו הלאה!

מתוך הקבוצה השקטה – ישראל בקטנה
נכתב ע"י עשהאל נמיר ממרכז חוויות מחברות

עשייה ברוכה עם ילדים עם צרכים מיוחדים

מועמדות מתאימות מוזמנות לפנות אל מנהלת המועדונית, טלי פרידמן, 052-8308080.

בתמונה למטה: ילדי המועדונית בפעילות עם אייל חוגי טבע.

פעילות מיוחדת בתכנית "אתנחתא"

השבוע הסטודנטים והסטודנטיות של אתנחתא יצאו לפעילות מיוחדת בחוות אדומים – שם התנדבו החברים בעבודות חקלאיות שונות בהובלת ג'ף פרוור, וכן בחוות יְשׂוּשוּם של אוראל כהן, שגם העניק לחבר'ה שיחה מעוררת השראה על ציונות,שליחות וחברה.

מעשירים את שולחן השבת

דפי שיח לשולחן השבת דרך שאלות לכל המשפחה דרך הפרשה – והפעם, פרשת אמור: על אהבה, שנאה ולב.

עמותת "בית מורשת" במעלה אדומים החלה את דרכה בשנת תשס"א (2001) כחלק מרשת הגרעינים של קרן מורשת, ובאלול תשס"ג (2003) קמה כעמותה עצמאית. העמותה עוסקת בייזום, הקמת וניהול מיזמים בתחומים המשלבים אחריות חברתית, חינוך ומורשת ישראל.
במהלך השנים התפתחו מיזמים רבים במסגרת העמותה: מועדונית לילדים בעלי צרכים מיוחדים, רבני גנים בכל גני הממ"ד, לימודייה לילדים מקהילת יוצאי אתיופיה, בית מדרש לאברכים הלומדים לתואר בחינוך, חוגים תורניים ופעילויות לנוער, מכינה קדם צבאית 'איתן', רבני קהילות, בתי מדרש קהילתיים, עשייה חברתית־קהילתית ועוד.

לסרטון העשייה שלנו
לפייסבוק שלנו
לאתר שלנו

נשלח לכתובת מהכתובת bmoreshet@gmail.com
שולח: בית מורשת
כתובת השולח: רחוב העוגב 1, מעלה אדומים 9836001
הסרה | עדכון פרטים | דיווח דיוור לא מורשה

רב מסר מערכת דיוור ודפי נחיתה