{{preheader}}

אם אינכם מצליחים לצפות במסר לחצו כאן

ניוזלטר "בית מורשת" מס' 426
שבת פרשת נשא תשפ"ה

כניסת שבת: 19:12 | צאת שבת: 20:25

"אתם תברכו" או "אני אברכם"? | הרב אלי קפלן

"וַיְדַבֵּ֥ר ה' אֶל־מֹשֶׁ֥ה לֵּאמֹֽר׃דַּבֵּ֤ר אֶֽל אַהֲרֹן֙ וְאֶל בָּנָ֣יו לֵאמֹ֔ר כֹּ֥ה תְבָרְכ֖וּ אֶת בְּנֵ֣י יִשְׂרָאֵ֑ל אָמ֖וֹר לָהֶֽם"

בציווי על ברכת הכהנים נאמר "כה תברכו", משמע שהברכה תלויה בכהנים. לאחר מכן נאמר "אמור להם". מדוע יש צורך להוסיף את הציווי הזה? מסביר רש"י: "אמור להם. שֶׁיִּהְיוּ כֻלָּם שׁוֹמְעִים." הכהן צריך לברך בקול רם כדי שכל הציבור ישמע את ברכתו. אולם רש"י איננו מסתפק בהסבר זה ומוסיף: "אמור. מָלא,לֹא תְבָרְכֵם בְּחִפָּזוֹן וּבַהֲלוּת, אֶלָּא בְכַוָּנָה וּבְלֵב שָׁלֵם" (על פי תנחומא בובר). כדי לקיים מצוות ברכת כהנים צריך הכהן לכוון בכל ליבו בנחת, כמי שמרגיש שבאמת הברכה האלוקית תלויה בכוונתו.

לאחר הברכות נאמר: "וְשָׂמ֥וּ אֶת שְׁמִ֖י עַל בְּנֵ֣י יִשְׂרָאֵ֑ל וַאֲנִ֖י אֲבָרְכֵֽם". משמע שהברכה של הכהנים היא בבחינת "שמו את שמי", ואילו הברכה עצמה היא מאת ה'. רש"י מסביר: "ושמו את שמי. יְבָרְכוּם בַּשֵּׁם הַמְפֹרָשׁ". מקורם של הדברים הוא בדברי המדרש האומר: "'ושמו את שמי' – למה נאמר? לפי שהוא אומר 'כה תברכו את בני ישראל' – בשם המפורש. אתה אומר בשם המפורש או אינו אלא בכינוי? תלמוד לומר 'ושמו את שמי'. במקדש בשם המפורש, במדינה בכינוי" (ספרי, וכן בסוטה לג). המדרש מבין שהפנייה הראשונה "כה תברכו" היא דווקא בשם המפורש, ואילו הסיכום "ושמו את שמי" מלמד שאפשר לשים את שמו של ה' בתוך עם ישראל , גם בכינוי.

מדוע בחר רש"י להסביר דווקא את הביטוי "ושמו את שמי" בשם המפורש, לכאורה בניגוד לדברי המדרש, ומדוע הוא מתעלם בכלל מכך שמחוץ לבית המקדש מברכים בכינוי, וגם אז מקיימים את המצווה מן התורה?

 

המדרש מסביר את היחס שבין ברכת הכהנים לברכת ה': "'ואני אברכם' – למה נאמר? לפי שהוא אומר 'כה תברכו', אין לי אלא ברכה לישראל, ברכה לכהנים מנין? תלמוד לומר 'ואני אברכם'." הכהנים מברכים את העם, וה' מברך את הכהנים. אולם ממשיך המדרש ומסביר: "'ואני אברכם' – שלא יהיו ישראל אומרים ברכותיהם תלויות בכהניהם, תלמוד לומר "'ואני אברכם'. שלא יהיו הכהנים אומרים אנו נברך ישראל, תלמוד לומר 'ואני אברכם'. אני אברך את עמי ישראל, שנאמר: 'כי ה' אלהיך ברכך בכל מעשה ידך כאשר דבר לך' (דברים טו, ו) ואומר: 'ברוך תהיה מכל העמים' (דברים כח, ג) ואומר 'יפתח ה' לך את אוצרו הטוב את השמים' (דברים כח, יב)" (ספרי שם, ועוד). כך גם מסביר הרמב"ם: "וְאַל תִּתְמַהּ וְתֹאמַר וּמַה תּוֹעִיל בִּרְכַּת הֶדְיוֹט זֶה. שֶׁאֵין קִבּוּל הַבְּרָכָה תָּלוּי בַּכֹּהֲנִים אֶלָּא בְּהַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא שֶׁנֶּאֱמַר 'וְשָׂמוּ אֶת שְׁמִי עַל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וַאֲנִי אֲבָרַכֶם' (במדבר ו, כז). הַכֹּהֲנִים עוֹשִׂים מִצְוָתָן שֶׁנִּצְטַוּוּ בָּהּ וְהַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא בְרַחֲמָיו מְבָרֵךְ אֶת יִשְׂרָאֵל כְּחֶפְצוֹ" (משנה תורה, הלכות תפילה וברכת כהנים טו, יב).

הברכה האלוקית איננה תלויה כלל בברכת כהנים. אם כן, מה צורך יש בברכת כהנים, אם הברכה האלוקית על עם ישראל חלה בכל מקרה? על כן נראה שזה היחס הנכון בין ברכת כהנים לברכת ה': ברכת כהנים יוצרת אווירה רוחנית ונפשית, כמאפשרת לברכה האלקית לחל על עם ישראל. כפי שנאמר במפורש לאחר הברכה, "ושמו את שמי" – הכהנים אינם מברכים את העם, אלא שמים את שם ה' באווירה הרוחנית של הציבור, ועל ידי כך מאפשרים לברכה האלקית להתגלות.

 

זה ההבדל בין השם המפורש "שם הוויה", שמבטא את ההוויה האלוקית האין־סופית, הטוב המוחלט, ובין שם אדנות, שהוא כינוי. הברכה האלוקית היא מעבר לשכר ועונש, היא מעבר לשם אדנות, המבטא את ההשגחה האלקית המטיבה רק על פי מה שמגיע על פי דין. מהותה של הברכה האלקית היא התגלות בשם המפורש דווקא. לכן נראה שרש"י בא ללמדנו שבברכת כהנים יש חשיבות מיוחדת לכוון לשם המפורש גם מחוץ לבית המקדש. גם כאשר בפועל אומרים את שם אדנות, אנו מכוונים לשם הוויה, כי גילוי שם זה הוא המאפשר לברכה האלוקית לחול.

 

על פי זה נבין את דברי הרמב"ם בסוף הלכות ברכת כהנים: "כָּל כֹּהֵן שֶׁאֵינוֹ עוֹלֶה לַדּוּכָן אַף עַל פִּי שֶׁבִּטֵּל מִצְוַת עֲשֵׂה אַחַת הֲרֵי זֶה כְּעוֹבֵר עַל שָׁלֹשׁ עֲשֵׂה שֶׁנֶּאֱמַר 'כֹּה תְבָרַכוּ אֶת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל' (במדבר ו, כג) 'אָמוֹר לָהֶם' (שם) 'וְשָׂמוּ אֶת שְׁמִי' (שם, כז). וְכָל כֹּהֵן שֶׁאֵינוֹ מְבָרֵךְ אֵינוֹ מִתְבָּרֵךְ וְכָל כֹּהֵן הַמְבָרֵךְ מִתְבָּרֵךְ שֶׁנֶּאֱמַר 'וַאֲבָרַכָה מְבָרְכֶיךָ' (בראשית יב, ג) (משנה תורה, הלכות תפילה וברכת כהנים טו, ז). יש מצוה לברך ומצווה לומר ומצווה לשים את שמו של ה'.

 

כולנו מייחלים לזכות בברכת ה' עלינו בכל מעשי ידינו.

מברכת כהנים אנו למדים שהברכה האלוקית תלויה בכך שאנחנו נפתח את עצמנו לקבלת הברכה הזו.

ככל שנדע להתבונן בברכת ה' החלה עלינו, כך נזכה לראות את הברכה האלוקית הולכת ומתגלה בתוכנו בכל מעשי ידינו.

 

השבוע בערוץ מורשת – פרשת נשא

  • לזכר החלל סמ"ר עומר ואן גלדר הי"ד, שנפל השבוע בקרב בצפון רצועת עזה
  • מפניני רש"י: ברכת הכהנים, של מי הברכה הזו? ברכת הכהנים או ברכת ה'?
  • אסרו חג שבועות – מה לוקחים משבועות לחיי היום־יום?
  • פרשת השבוע שלי – שיחה על פרשת נשא עם הרב אלי קפלן וחן נח רגב

לכל העדכונים>

חדש בערוץ מורשת "קהילת ההורים" –
פרטים נוספים בקישור.

 

עמותת "בית מורשת" משתתפת בצערה הכבד של משפחת ואן גלדר, תושבי העיר, בנפילת בנם סמ"ר עומר ואן גלדר הי"ד בגבורה השבוע ברצועת עזה.

קצר לשבת | הרב אסף כהן

שלוש דקות על פרשת נשא עם הרב אסף כהן. והפעם – "מי באמת יכול לתת לו ברכה?"

לצפייה יש ללחוץ על התמונה.

לפרויקט חלוצי בבקעת הירדן דרושים תורמים משמעותיים לצורך רכישת מבנים ניידים איכותיים.

מגוון אפשרויות הנצחה

לפרטים, פנו אל הרב אסף כהן>>> 0526051462

הזדמנות לשירות לאומי אצלנו ב"בית מורשת"
החלה ההרשמה לקייטנות ולצהרוני הקיץ | פרטים באתר האינטרנט של בית מורשת | היכנסו להירשם
קהילת הורים חדשה – מוזמנים להצטרף

אנחנו מזמינים אתכם להצטרף לקהילת ההורים "הורות מהלב"
מרחב חם, שקט ומעורר השראה להורים שרוצים לגדול עם הילדים שלהם.
הקהילה מתבססת על ערכים של הקשבה, חיבור, גבולות עם לב, והורות מודעת.

  • פעם בשבוע יישלחו בקבוצה – סרטון קצר, תובנה או כלי פרקטי.
  • קבוצה שקטה – בלי שיח פתוח, רק ערך.
  • מתאימה להורים לילדים בגילאי 3–19.
  • אפשר גם לשאול ולהגיב באישי – אנחנו כאן ללוות

    <<להצטרפות מלאו את הפרטים בלינק>>>


אם חשוב לכם לבנות קשר אמיתי עם הילדים,
הקהילה הזו בשבילכם.
מבית "לבבות" – ייעוץ להורים (לשעבר: לב־אבות)
מצפה חדש בחוות אדומים

יוזמה חדשה לעילוי נשמת הנופלים ממעלה אדומים. בנות תנועת הנוער "אריאל" התכנסו השבוע בחוות אדומים להקמת מצפה מיוחד בחווה, בהנחיית ג'ף פרוואר, לעילוי נשמת נופלי העיר במלחמת "חרבות ברזל". בפינת הישיבה כיסאות עץ מעוצבים ושולחן נעים, לרווחת המבקרים במקום.

הכנסת ספר תורה לעילוי נשמת סמל נתיב קוצרו הי"ד

צילום: אושרי בן חמו

השבוע זכינו להשתתף בהכנסת ספר תורה לזכרו של סמל נתיב קוצרו ז"ל, אחד מבני עירנו שנפל בשמחת תורה תשפ"ד, שבעה באוקטובר 2023. נתיב, לוחם מערך כיפת ברזל, נהרג מאש מחבלים כשניסה לחדש את מלאי המיירטים במערך. ספר התורה הוכנס אל בית הכנסת "קול יעקב – היכל שאמע", ובו גם נכתבו האותיות האחרונות בספר התורה. רב הקהילה, הרב אסף כהן, הוא גם מנהל עמותת "בית מורשת".

מבית הכנסת יצאה תהלוכה חגיגית בליווי תזמורת, ריקודים ודגלי ישראל, בנוכחות מאות משתתפים: תושבי העיר, בני משפחה, חברים, רבנים ואישי ציבור – ובהם הרב מרדכי נגארי והרב יהושע כץ, ראש העיר גיא יפרח, סגני ראש העיר ברנדה הורביץ פאוור ויחיאל וקנין, וכן ראש העיר הקודם בני כשריאל.

הוריו היקירם של נתיב, חגי ואתי קוצרו, שיתפו את הקהל במסע להנצחתו של בנם, החל מגיוס הכספים ועד להשלמת פרויקט כתיבת ספר התורה. במהלך סעודת המצווה, סיפרה אחותו של נתיב על המשפט המיוחד שנהג לומר: "אנחנו צריכים להשאיר לדורות אחרינו עולם טוב יותר ממה שקיבלנו". היא הוסיפה וסיפרה על שמחת החיים המיוחדת שאפיינה את נתיב.

הרב אסף כהן, המלווה את המשפחה, הדגיש בדבריו באירוע הכנסת ספר התורה את הפשטות והצניעות שאפיינו את נתיב הי"ד והשווה זאת לקבלת התורה בהר סיני, שהיה ההר הפשוט והצנוע מכל ההרים. הוא גם הזכיר את החיבור המיוחד והמשמעותי שנוצר בין הקהילה ובין משפחת קוצרו מאז האסון.

הזדמנות למגוון פעילויות במוסדות חינוכיים
רכזי/ות טיולים יקרים ויקרות – זה הרגע!

עוד לא התחילה שנת הלימודים הבאה, אבל זה בדיוק הזמן לתפוס את התאריכים הכי טובים!
אנחנו במרכז חווית מחברות כאן בשבילכם – עם כל הלב, הניסיון והשטח!

למה לבחור בנו?

  • צוות מדריכים מנוסה וקשוב
  • שילוב מושלם בין ערכים, חוויה וחיבור לשטח
  • תכנים מותאמים אישית לכל שכבת גיל
  • עמידה מלאה בדרישות הבטיחות והנהלים של משרד החינוך
  • פתרונות לוגיסטיים מקצה לקצה – אתם רק צריכים להגיע


נשארו תאריכים מבוקשים לשנת הלימודים הקרובה – זה הזמן לסגור!

נשמח לעזור בבחירת מסלולים, התאמה לתוכנית הלימודים ובניית חוויה משמעותית לתלמידים.

צרו קשר עכשיו – ונתכנן יחד את הטיול הבא שכולם ידברו עליו!

טלפון 055-9866246

לתיאום פגישה

לאתר שלנו

דרושות מדריכות למועדונית צמי"ד
מעשירים את שולחן השבת

דפי שיח לשולחן השבת דרך שאלות לכל המשפחה דרך הפרשה – והפעם, פרשת נשא: על תחרותית ושיתוף פעולה.

עמותת "בית מורשת" במעלה אדומים החלה את דרכה בשנת תשס"א (2001) כחלק מרשת הגרעינים של קרן מורשת, ובאלול תשס"ג (2003) קמה כעמותה עצמאית. העמותה עוסקת בייזום, הקמת וניהול מיזמים בתחומים המשלבים אחריות חברתית, חינוך ומורשת ישראל.
במהלך השנים התפתחו מיזמים רבים במסגרת העמותה: מועדונית לילדים בעלי צרכים מיוחדים, רבני גנים בכל גני הממ"ד, לימודייה לילדים מקהילת יוצאי אתיופיה, בית מדרש לאברכים הלומדים לתואר בחינוך, חוגים תורניים ופעילויות לנוער, מכינה קדם צבאית 'איתן', רבני קהילות, בתי מדרש קהילתיים, עשייה חברתית־קהילתית ועוד.

לסרטון העשייה שלנו
לפייסבוק שלנו
לאתר שלנו

נשלח לכתובת מהכתובת bmoreshet@gmail.com
שולח: בית מורשת
כתובת השולח: רחוב העוגב 1, מעלה אדומים 9836001
הסרה | עדכון פרטים | דיווח דיוור לא מורשה

רב מסר מערכת דיוור ודפי נחיתה